4. studenoga 2018.

Priča o nastanku 'Vatrogasne molitve' ('Firefighter's Prayer')

Mnogi znaju za 'Vatrogasnu molitvu' ali, je li znate tko ju je napisao i što se podrazumijevalo u njoj u vremenu kada je nastala?

Vatrogasna molitva
('Firefighter's Prayer')

Kada dužnost zove Bože, gdje
bijesni vatrena kob,
daj mi snage spasiti neki život
bez obzira na dob.

Pomozi mi zagrliti dijete prije nego
kasno bude,
ili spasiti stariju osobu od strašne
sudbe hude.

Učini me opreznim i čujnim,
za najslabiji zvuk,
a brzim i učinkovitim zaustaviti
vatreni huk.

Želim ispuniti svoj poziv i dati najbolje
od sebe,
čuvati svoje susjede i zaštititi
njihova dobra
od bijede.

A ako prema tvojoj volji trebam dati
život kao cijenu,
molim te blagoslovi svojom 
zaštitnom rukom
moju djecu i moju ženu.

Alvin William "Smokey" Linn,
(preveo: Nikola Turkalj)

'Klečeći vatrogasac' - kip se nalazi u 43. Ulici,
u blizini Emigrantske štedionice, New York

Danas je ta molitva često smatrana samo pjesmom koju je izvorno napisao Alvin William "Smokey" Linn. No, za njegovu unuku Penny McGlachlin, to je mnogo više. Njen djed Smokey Linn pridružio se u gradu Wichita države Kansas u vatrogasni odjel 1947.g. nakon povratka iz 2. svjetskog rata. Umirovljen je 1975.g. te je postao predsjednik mjesnog kluba za kampiranje. Linn je 31. ožujka 2004.g. umro od komplikacija nakon operacije. Završetak Linnove molitve može se pronaći na spomeniku ispred nove vatrogasne postaje u gradu Brunswick, okruga Maine. Slijedeći govor kojeg je izrekla Penny McGlachlin na posvećenju te postaje 15. srpnja 2006. godine. «Alvin W. Linn zaradio je ime» Smokey «sa 15 godina kada je utrčao u zapaljenu staju svog djeda i ispeljao iz nje kamion model T. Izašli su u jednom komadu van, ali sjedalo i njegove hlače su se pušile. To mora da je bio znak kako će se stvari u budućnosti razvijati, jer to nije bio posljednji put da je utrčao u plamteću zgradu. Kada sam imala otprilike 4 godine mislila sam da je moj djed rođeni vatrogasac koji je živio u postaji, a tek povremeno bi nas posjećivao u kući naše bake. Od njega sam naučila nekoliko stvari za vrijeme posjeta vatrogasnoj postaji, od kojih je jedna od njih bila da ako hodate uz neki od kamiona koji se čisti netko će sigurno pritisnuti gumb sirene (samo da bi vidio koliko ćete daleko odskočiti). Moj djed postao je jedan od prvih instruktora Crvenog križa u Wichiti, kako bi naučio i certificirao ljude za oživljavanje i prvu pomoć. Ja sam u svojoj školi bila jedina osmogodišnjakinja koja je imala oba certifikata, bez obzira je li sam to htjela ili ne. Mnogo sam naučila o djedu od vremena kada nas je napustio do danas. Moja baka nam je ispričala mnoge priče koje nije nikada nikome rekla, kao što je njegovo vrijeme provedeno u obalnoj straži tijekom 2. svjetskog rata na brodu na Sjevernom Atlantiku kojeg je pogodio torpedo japanske podmornice. Bio je jedan od rijetkih preživjelih. No, većina priča je o tome što se dešavalo na poslu. Nakon svake smjene dolazio je doma i pričao o svojoj obitelji o poslovima koje je radio, neki su bili teži, a neki lakši».

Aron W. "Smokey" Linn

A. W. "Smokey" Linn napisao je 'vatrogasnu molitvu' nakon što je bio pozvan u akciju spašavanja djece u gorućem stanu u zgradi. Vatrogasci su mogli vidjeti djecu na prozorima, ali ih nisu mogli spasiti zbog željeznih rešetki na prozorima koje je vlasnik stana dao ugraditi. Sve što su mogli učiniti je da pokušaju obuzdati vatru. Jednog jutra Smokey je sjedio u kuhinji vatrogasne postaje i pokušavao u riječi pretvoriti emocije koje su bile u njemu te večeri. Riječi 'Vatrogasne molitve' su molitve jednog čovjeka (čovjeka koji je bio više nego samo vatrogasac), svom Gospodinu i Spasitelju. Smokey je bio suprug, otac, djed i sin koji je znao koliko može biti neprocjenjiv i kratak život.


mnogi misle da je autor molitve nepoznat,
ali iza njenog nastanka stoji cijela priča osobe

Vatrogasna molitva je originalno objavljena u knjizi naziva „A Celebration of Poets“ izdane 1958.g. Zadnje izdanje knjige bilo je 1998.g. Želja obitelji je da sve zasluge za 'Vatrogasnu molitvu' idu autoru, A. W. Smokey Linnu.


Nema komentara:

Objavi komentar