10. studenoga 2019.

Sveti Florijan na Stupu (pilu) Presvetog Trojstva u Olomoucu - Češka

"... podići ću stup visok i sjajan kakav neće biti jednak ni u jednom drugom gradu ..."

To su bile riječi koje je Václav Render, češki umjetnik iz Olomouca, prezentirao svoj projekt izgradnje počasnog spomenika, podnesenom Gradskom vijeću 29. listopada 1715. godine.

U gradu Olomoucu, u Moravskoj regiji u Češkoj Republici, nalazi se svjetski poznati spomenik, odnosno stup (pil) svetog Trojstva. Počasni stup Svetom Trojstvu, izgrađen između 1716. – 1554., zauzima posve iznimno mjesto u baroknoj skulpturalnoj i arhitektonskoj umjetnosti prve polovice 18. stoljeća. Njegov arhitektonski plan, opseg kiparske dekoracije i monumentalnost (visina 35 m) predstavlja konačni izričaj izgradnje sličnih spomenika. 

pil Svetog Trojstva

Stup Trojstva u Olomoucu svrstava se među jedinstvena djela u kojima je trijumfalni motiv, slaveći crkvu i vjeru, povezan sa stvarnošću umjetničkog djela, kombinirajući arhitektonska i urbanistička rješenja s razrađenim kiparskim ukrasom. Osobito u pogledu dizajna, nesumnjivo je najoriginalnije djelo njegova stvaratelja, češkog umjetnika Václava Rendera (1669. - 1733.), čija je nevjerojatna inicijativa, potpomognuta velikodušnom financijskom subvencijom, omogućila postavljanje ovog spomenika.

crtež smještaja figura

Zajedno s brojnim drugim lokalnim, moravskim umjetnicima, stvorio je djelo koje je sasvim jedinstveno po svojoj izuzetnoj veličini, elastičnosti i opsegu svog kiparskog ukrašavanja, i koje nema adekvatnu usporedbu sa drugim europskim gradovima. Istovremeno, to pokazuje lokalno domoljublje i kvalitetu kreativnog potencijala zemlje u kojoj su, unatoč jezičnim barijerama u mješovitom češko-njemačkom okruženju, ujedinili svoje snage za izgradnju dostojanstvenog monumentalnog spomenika. Središnja ideja ove financijski izuzetno zahtjevne gradnje bila je podignuti samopouzdanje čeških građana, osnažiti njihovu povezanost s gradom, i istaknuti glavne vrijednosti koje su pretpostavljali ljudi iz doba baroka, stavljajući značajan naglasak na vjersku svijest.


U tom pogledu stup Trojstva primjer je vrhunca ne samo umjetničkih, već prije svega, vjerskih i građanskih osjećaja, koji se tradicionalno ponavljaju kroz različite pojednostavljene verzije u pilovima na velikom broju mjesta u srednjoj Europi. Slično tome, postaje, u tom smislu, dokaz kulturne i religijske tradicije, čiji kontinuitet čini temelje češko-njemačke kulture ove zemlje, a koji danas predstavlja i platformu za suvremenu kulturu u češkom okruženju.

pogled sa gradske vijećnice

Zajedno s drugim spomenicima - šest baroknih fontana i drugim marijanskim stupom, koji su u Olomoucu nastali u istom razdoblju, stup Trojstva obuhvaća kompleks, značajan kao primjer sveobuhvatnog rješenja unutarnjeg urbanizma. To je mjesto gdje se arhitektonske i urbanističke vrijednosti kombiniraju s čisto umjetničkim vrijednostima koje su u cjelini određene intelektualnim trendovima toga doba. Dok izgradnja fontana s uglavnom mitološkim ukrasom naglašava građansku upravu grada i njegov građanski, općinski karakter, izgradnja crkvenih spomenika podvlači vjersku tradiciju. U tom pogledu, cijeli kompleks baroknih građevina u Olomoucu, koji nedvosmisleno dominira stupom Trojstva, predstavlja ne samo izvanredan umjetnički spomenik, već, prije svega, spomenik općeg kulturnog i povijesnog značaja, koji uključuje manifestaciju izvanredne vjerske pobožnosti. Zbog svoje jedinstvenosti, monumentalnih dimenzija i umjetničke izvedbe, istodobno se može nazvati religioznim spomenikom svjetske važnosti.

fontana na trgu

pogled na trg u Olomoucu s tornja crkve sv. Mauricea,
s lijeve strane vidi se gradska vijećnica

Spomenik je nastao kao izraz katoličke zahvalnosti za spas od kuge koja je pogodila Moravsku između 1713. i 1715. godine, ali i lokalnog patriotizma jer su svi majstori i umjetnici koji su ga stvarali, bili iz Olomouca, a svi prikazani sveci na stupu su bili povezani s gradom.

stara razglednica

U osnovi, osnovni tlocrt stupa Trojstva izveden je iz kružnog područja promjera 17 metara. Iz kružne osnove, uzdižu se bogato ukrašeni kipovi i reljefi sa mnoštvom detalja. Na vrhu stupa nalazi se pozlaćena bakrena skulptura Svetog Trojstva i uznesenja Djevice, te arkanđela Gabrijela.

Sveto Trojstvo - vrh kipa

Uznesenje Marijino

Ispod su prikazani sveci povezani s Isusovim životom (sv. Ana, sv. Joakim, sv. Josip i sv. Ivan Krstitelj), potom tri teološke kreposti (nada, vjera i ljubav), moravski sveci sv. Ćiril i Metod koji su u 9. st. širili kršćanstvo.

teološka krepost: vjera

Sv. Ćiril

Sv. Metod

Zatim sv. Vojtjeh Praški i sv. Ivan Nepomuk i sv. Blaž kojemu je posvećena jedna od glavnih gradskih crkava. Pri dnu su sveci zaštitnici: austrijski zaštitnik sv. Mauro, češki zaštitnik sv. Vjenceslav, sv. Ivan Kapistran, sv. Antun Padovanski, sv. Alojzije Gonzaga, poljski isusovac sv. Ivan Sarkander i zaštitnik vatrogasaca 
sv. Florijan.

Sv. Blaž

Sv. Mauro

Sv. Vjenceslav

Sv. Ivan Kapistran

Sv. Florijan, zaštitnik vatrogasaca

Više umjetnika i majstora je sudjelovalo u izradi spomenika koji je ujedno predstavljao i vrhunac njihovog rada, iako mnogi nisu doživjeli njegovu realizaciju. Václav Render, privilegirani carski arhitekt, potaknuo je ideju njegove izrade, projektirao ga, izgradio prvu fazu i pomogao financirati i umro tijekom radova. Ni njegovi sljedbenici Franz Thoneck, Johann Wenzel Rokický i Augustin Scholtz nisu poživjeli dovoljno dugo da vide dovršetak stupa. Ukupno 18 skulptura i 9 reljefa započeo je raditi Phillip Sattler, a nakon njegove smrti Andreas Zahner ih je dovršio i umro. Zlatar Goldsmith Simon Forstner je izgubio zdravlje zbog korištenja otrovnih živinih spojeva u procesu pozlate skulptura na vrhu. Stup svetog Trojstva dovršen je 1754. godine.

stara fotografija

Stup svetog Trojstva najveća je barokna skulpturalna grupa u Češkoj, a 2000. godine upisan je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine kao „jedan od najizuzetnijih primjera vrhunca srednjoeuropskog baroknog umjetničkog izražavanja".


Nema komentara:

Objavi komentar