4. srpnja 2020.

Humanitarna 'Akcija sv. Florijan' iz 1991.g. u vremenu ratnog vihora u Hrvatskoj

Odluka o akciji prikupljanja pomoći vatrogasnoj organizaciji Republike Hrvatske, nazvanoj Akcija sv. Florijana, s obzirom da je hrvatsko vatrogastvo već na samom početku Domovinskog rata bilo znatno uništeno, donesena je na petoj sjednici Ratnog Predsjedništva Vatrogasnog saveza Hrvatske, održanoj 22. studenog 1991.g. kada je odana počast svim poginulim braniteljima i sjećanje na Vukovarce. Akciju je vodio Odbor Akcije, na čelu s predsjednikom Teodorom Frickim ⃰, radi prikupljanja novčane i materijalne pomoći i radi nabave vatrogasne opreme. Uspostavljena je suradnja s brojnim udrugama u Hrvatskoj te razvijena suradnja s međunarodnim vatrogasnim savezima koja je uspostavljena putem CTIF-a (Međunarodni tehnički odbor za preventivnu zaštitu i gašenje požara). Simbol Akcije sv. Florijan, rad uglednog naivnog slikara Ivana Lackovića Croate, poslužila je kao razglednica a tiskana je i na novčanim bonovima i dopisnicama. Slika renomiranog naivnog slikara Ivana Rabuzina iskorištena je kao podloga za zahvalnicu.

sv. Florijan

Europa se odazvala na taj vatrogasni poziv te su uskoro počele pristizati prve donacije iz Slovenije i Mađarske, zatim Austrije, Njemačke, Italije, Švicarske, Francuske, Češke, Slovačke i drugih zemalja. Nakon 45 godina tihog zaborava Vatrogasni savez Hrvatske vraća sv. Florijana za zaštitnika vatrogasaca.

Naslovnica posebnog izdanja VSH
Vatrogasci Hrvatske u Domovinskon ratu, 1992.

Ocjenu dotadašnjeg djelovanja vatrogasaca u Hrvatskoj dao je na sjednici njen predsjednik Pero Djetelić koji je, između ostaloga, rekao: „Vatrogasci, doduše, ne nose oružje, ali – svojom mlaznicom, umjesto puškom, cisternom umjesto tenka, na svojevrstan način, odnosno na pravi vatrogasni način aktivno djeluju i daju nemjerljiv doprinos u ratu za slobodu Hrvatske.“

Putem Akcije sveti Florijan Vatrogasni savez Hrvatske prikupljao je pomoć u ratu stradalim vatrogascima i njihovim obiteljima, za izgradnju porušenih vatrogasnih domova i nabavu vatrogasnih sprava i opreme. O toj akciji obaviješteni su pojedini dobrotvori, proizvodne i vatrogasne organizacije u Hrvatskoj, udruženja naših djelatnika u inozemstvu, članovi Međunarodne vatrogasne organizacije CTIF, Caritas, vatrogasne organizacije pojedinih država i dr.

Primopredaja donacije austrijskih vatrogasaca
uz nazočnost predsjednika Akcije sv. Florijan
mr. sc. Teodora Frickog ispred vatrogasne škole

Prema odluci Odbora Akcije sveti Florijan obiteljima vatrogasaca poginulim u Domovinskom ratu dodijeljena su novčana sredstva, a svim donatorima dodijeljene su zahvalnice.
Tijekom rata brojne su vatrogasne organizacije pretrpjele znatne štete. U 14 županija od izravnih djelovanja uništeno je i oštećeno 192 vatrogasnih domova, 147 vatrogasnih spremišta i 228 vatrogasnih vozila i mnoga druga vatrogasna oprema. Procijenjena šteta na uništenim i oštećenim vatrogasnim domovima i spremištima iznosila je: 55.470.000,00 kuna dok je ukupna šteta na uništenim i otuđenim vozilima procijenjena na 36.274.000,00 kuna. U Domovinskom ratu uništeno je 32 posto vatrogasnih objekata i 14 posto voznog parka.

Tijekom 1991. i 1992. u sklopu Akcije sv. Florijan i temeljem poziva Ratnog Predsjedništva, koje je osim redovitog obavještavanja domaće i strane javnosti (posebno CTIF) o obrambenom ratu u Hrvatskoj i prikupljanja vatrogasnih vozila, opreme i sredstva te obnavljanja srušenih vatrogasnih domova još u vrijeme rata, stiglo je u Hrvatsku 6 vatrogasnih vozila, 67 motornih vatrogasnih štrcaljki, 58 vatrogasnih aparata za početno gašenje, 4 vatrogasne prikolice i ljestve, te sredstva za gašenje požara.

mr. sc. Teodor Fricki počasni predsjednik HVZ-a
(1934. - 2018.)

Izvor: M. Kirinčić – A. Novak, 135 godina Hrvatske vatrogasne zajednice, Zagreb, 2011.g., str. 171s.

⃰ Teodor Fricki u pet mandata bio je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, a u mandatu od 1989. do 1991. i predsjednik Vatrogasnog saveza Jugoslavije. Odigrao je značajnu ulogu za vrijeme Domovinskog rata kada je bio na čelu humanitarne Akcije sveti Florijan, kojom je nabavljena oprema za hrvatske vatrogasce. Također je predvodio radnje za primanje Hrvatske u punopravno članstvo CTIF-a. Bio je predsjednik organizacijskog odbora Vatrogasne olimpijade u Varaždinu 2005. Za svoj rad primio je niz vatrogasnih i državnih odlikovanja. Bio je počasni član velikog broja vatrogasnih društava.

Nema komentara:

Objavi komentar