9. siječnja 2021.

Profesionalni vatrogasac Slavko Dukić proslavljeni slikar svetog Florijana

Svaki namjernik koji dolazi u prostore JVP Čakovec prvo će primijetiti kako pročelje njihovih zgrada, odnosno garaža, resi slika sa motivom sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca, koju je svojom talentom i zanosom naslikao proslavljeni slikar g. Slavko Dukić iz Donjeg Kraljevca (Međimurje), darovavši ju Javnoj vatrogasnoj postrojbi Čakovec 2008.g. gdje je svakodnevno kao profesionalni vatrogasac dolazio na posao. Slika koja je postavljena kao mural na zidu blagoslovljena je na blagdan sv. Florijana iste godine, postavši simbol vatrogasne postrojbe.




Slavko Dukić je prilikom odlaska u zasluženu mirovinu kao uspomenu svojim bivšim kolegama iz JVP-a, gdje je proveo gotovo 34 godine svojeg radnog vijeka, restaurirao sliku na pročelju zgrade obnovivši ju svježim bojama, te je ista ponovno postavljena u siječnju 2020.g.





- „Restauracija je trajala mjesec dana pa sam na njoj radio kada sam već bio u mirovini“ - rekao je Slavko koji je u JVP Čakovec radio od 1. 8. 1985. pa sve do 8. mjeseca 2019.g.




Samo najbliži su znali kako u tom hrabrom i humanom čovjeku skriveno čuči urođeni talent koji se razvio u ozbiljnije slikarstvo 1997. godine kada je počeo aktivnije slikati i sudjelovati u raznim humanitarnim aktivnostima svojim darivanjem slikarskih radova.





- „Vatrogastvo mi je donijelo dosta dobrog jer sam kao profesionalac imao dosta vremena da u meni bukne žar za slikarstvom pa sam zato odlučio svojoj postrojbi pri odlasku restaurirati sliku našeg zaštitnika, a što je bilo napravljeno prije 12 godina“ - rekao je Slavko i dodao kako to nije sve. Naime, u predvorju JVP-a nalaze se još dvije njegove slike s temom gašenja požara.




Osim za JVP Čakovec Slavko je naslikao sv. Florijana i za neka Dobrovoljna vatrogasna društva, te za naslovnicu knjige prvog životopisa o sv. Florijanu 'Sveti Florijan, rimski vojnik i vatrogasac' na hrvatskom jeziku u izdanju biblioteke Redak iz Splita 2018.g.



Povodom 125. godišnjice DVD-a Donji Kraljevec na dan vatrogasnog zaštitnika 04.05.2014. naslikao je sv. Florijana dimenzija 175 x 125 centimetara. Florijan se prikazuje na slikama u odori rimskog časnika koji u jednoj ruci drži posudu s vodom i gasi kuću u plamenu.




Povodom godišnjice organizirana je i prigodna proslava u Donjem Kraljevcu, gdje je g. Slavku uručena i posebna zahvalnica za njegov rad.



Umirovljeni profesionalni vatrogasac i aktivni slikar Slavko Dukić, iz Donjeg Kraljevca, rođen je 1958. godine.



Slikarstvom se bavi više od dvadeset godina, koristeći se najčešće tehnikama ulja na staklu, tuš akvarela, a u zadnje vrijeme većinom ulja na platnu. Član je Likovne Udruge Donjeg Međimurja Prelog čiji je jedan od osnivača, te Hrvatskog društva karikaturista u Zagrebu. Sudjelovao je u mnogim humanitarnim akcijama darujući svoje slike.



Do sada je izlagao na samostalnim izložbama, te je sudjelovao na više zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio je sudionik mnogobrojnih likovnih kolonija, a posebno mu je drago kada svojom umjetnošću može pomoći bolesnima od raznih bolesti, donirajući im svoje radove.



Slavko Dukić spada u krug slikara širokog spektra svojih mogućnosti stvaranja i likovnog izražavanja. Njegova lepeza likovnog zanimanja obuhvaća gotovo sve što se nalazi u njegovom vidnom polju: cvijeće, mrtva priroda, životinje u svojoj prirodnoj ljepoti od kojih ga posebice fasciniraju konji, koje prenosi na platno u gotovo realnim detaljima, pejzaži, čovjek u svoj svojoj raznolikosti, slike iz života običnog međimurskog seljaka, te na poseban način vatrogasni zaštitnik sv. Florijan čiji je lik u fokusu njegovog duhovnog interesa kao profesionalnog vatrogasca, prikazujući ga u mističnom svijetlu sa sačuvanom zbiljom osobe rimskog vojnika prožetim svjetlom duhovnog.



U svojim počecima slikanja i najranijim radovima, koristi se tehnikom ulja na staklu, dok se kroz godine svog stvaralaštva više okrenuo uljima na platnu usavršivši upotrebu boje i kista gotovo do perfekcionizma, pri čemu boje na njegovim slikama koje nanosi na platno lepršaju platnom čineći da slike pršte ljepotom i raznolikošću.




Nema komentara:

Objavi komentar