29. srpnja 2018.

Sveti Florijan rimski vojnik i vatrogasac


U nakladi Redak izašao je u svibnju 2018.g. prvi životopis sv. Florijana na hrvatskom jeziku. Napokon su po prvi puta za sve vatrogasce, čiji je zaštitnik, prevedeni tekstovi o svetom Florijanu sa latinskog na naš materinji jezik.

"Knjiga je rezultat istraživanja i želje autora da čitateljima pobliže predstavi život i djelo svetog Florijana,zaštitnika vatrogasaca, koji je kao legionar služio Rimskom Carstvu. Fokus autorovog istraživanja počiva na vatrogasnim formacijama te opisima protupožarnih jedinica koje su Rimljani imali i poznavali, a temelji se na izvornim latinskim tekstovima. Po prvi puta, tekstovi su prevedeni na hrvatski jezik, a u njima je predstavljena Florijanova vojna i civilna služba te cijeli sudski postupak kojem je bio izložen."


monografije o sv. Florijanu

"Možda ni jedan svetac ne spaja u svojoj osobi svetost sa zanimanjem koje obavlja i kojega je zaštitnik toliko kao sv. Florijan. Stoga ga ovaj životopis želi predstaviti u vatrogasnim jedinicama rimske vojske, unutar poziva u kojem je biti za druge i spašavati ih poslanje samo onih snažnih i odvažnih koji su otkrili ideale jače od vlastita života."

(preuzeto iz knjige)

vatrogasne monografije

"Kao vrstan poznavatelj temeljnih teologijskih problema, kolega Nikola Turkalj se - sukladno trenutačnome zaposlenju - upustio u vrlo zanimljivo istraživanje o sv. Florijanu, zaštitniku vatrogasaca. Pritom je proveo temeljna istraživanja ne samo o njegovu životu i djelu, već jednako tako i o mogućim današnjim implikacijama njegove poruke."


(dr. sc. Željko Pavić)
Bilješka o autoru: 

"Nikola Turkalj rođen je 26. studenog 1977. u Zagrebu, gdje je maturirao 1996. u Elektrotehničkoj školi, smjer za elektrostrojarstvo; da bi se naknadno specijalizirao u zanimanjima vatrogasnog tehničara i KV vozača sa položenim stručnim ispitom vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima te stručnim ispitom servisera za održavanje vatrogasnih aparata. Kao profesionalni vatrogasac prošao je osposobljavanje za gašenje i spašavanje u zatvorenom prostoru, osposobljavanje za rukovoditelja evakuacije i spašavanja, rukovanje hidrauličkom platformom i osposobljavanje za pružatelja prve pomoći radnicima na radu. Diplomirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007.g., objavivši pregledni znanstveni rad Kenoza križa u teološkoj misli Hansa Ursa von Balthasara, Sudia lexicographica, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, god. 7(2013) br. 1(12). Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu u području humanističkih znanosti 2004.g. Radi na poslovima profesionalnog vatrogasca i operativni je član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Trnje."




Nema komentara:

Objavi komentar