29. srpnja 2018.

Sv. Florijan - zaštitnik vatrogasaca

Vatrogasac je osoba koja je osposobljena za gašenje požara, sudjelovanje u provedbi preventivnih mjera zaštite od požara i eksplozija, spaša­vanja ljudi i imovine ugroženih požarom i eksplozijom, pružanja tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama te obavlja­nja drugih poslova u ekološkim i inim nesrećama.


Sa obuke hrvatskih vatrogasaca u
Malezijskoj vatrogasnoj akademiji 2006.g.

Vatrogasci se bave vatrogasnom djelatnošću. Vatrogasnu djelatnost obavljaju vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva i vatrogasne zajednice kao stručne i humanitarne organizacije koje ostvaruju prava na olakšice i povlastice, sukladno propisima.

Ema Bursać, Vatrogasci gase požar, 1973.g., pastel

Vatrogasna postrojba može biti:

1. javna vatrogasna postrojba koja se osniva za područje općine ili grada, dobrovoljna ili profesionalna,
2. postrojba dobrovoljnoga vatrogasnog društva,
3. profesionalna vatrogasna društva,
4. postrojba dobrovoljnoga vatrogasnog društva u gospodarstvu,
5. postrojba za brzo djelovanje (DVIP: državna vatrogasna interventna postrojba).


Ema Bursać, Vatrogasci gase požar, detalj sa slike

Kako bi bili što učinkovitiji na intervenciji, vatrogasci u svakome trenutku moraju biti spremni. Radni dan profesionalnih vatrogasaca strogo je određen a uključuje uvježbavanje taktičkih zadataka (kojima se simuliraju razne situacije kao npr.: požar na 8. katu, požar u bolnici, spašavanje sa visine...), provjeru vozila i opreme te naravno kondicijske vježbe.


Zaštitnik vatrogasaca

U roku od 60 sekundi od dojave, vatrogasci moraju, potpuno opremljeni izići vozilima iz Vatrogasne postrojbe i krenuti prema mjestu intervencije, na koje trebaju stići u roku 15 minuta.



Dan vatrogasaca slavi se 4. svibnja, na dan mučeničke smrti sv. Florijana, njihovog zaštitnika.


"Vatrogastvo je zvanje koje traži neslomljivost i odvažnost... Biti u službi drugima poslanje je samo onih koji su otkrili ideale jače od vlastitog života."
(Nikola Turkalj)

Nema komentara:

Objavi komentar