15. veljače 2019.

Iskopine u crkvi sv. Lovre u Ennsu

U gradiću Enns-Lorch u Gornjoj Austriji pod današnjom župnom crkvom sv. Lovre u kojoj su pohranjene kosti 40 drugova mučenika sv. Florijana «koji su vrlo dugo boreći se i mnogim kaznama razapinjani poslani u zatvor», provedena su arheološka iskapanja između 1960. i 1966. godine, i tom prilikom su nađene iskopine koje datiraju iz rimskog vremena.

iskopine u apsidi crkve sv. Lovre

Iskapanjem je utvrđeno da je na tom mjestu u samom početku razvoja stajala reprezentativna zgrada. Bila je izgrađena u kasnom 2. stoljeću poslije Krista vjerojatno kao stambena kuća zapovjednika legije, koji je istovremeno bio i upravitelj Provincije Noricum (prije Dioklecijanove reforme odvajanja civilne od vojne službe).

Rimska kuća pokraj crkve

Tom građevinskom kompleksu dodaje se u prvoj polovici 4. stoljeća grijana soba s apsidom okrenutom prema istoku. 

iza oltara sa kostima mučenika nalaze se iskopine

grijana komora kroz koju je strujao topli zrak

Pretvorba u ranokršćansku crkvu odvija se u kasnom 4. ili ranom 5. stoljeću. Njezine osnovne komponente lako su prepoznatljive: nova, veća apsida, samostojeća, u obliku potkove sa klupom za kler (synthronon), na kojoj tijekom liturgije sjedaju članovi svećenstva, i komora koja je bila uronjena u pod za pohranu relikvijara.

iskopine u apsidi iza glavnog oltara

iskopine ispod crkve

Na impresivan način sagrađena je u 14. stoljeću crkva u gotičkom stilu koja je na tom mjestu ostala do danas strukturna veza između rimskog naselja Laurijaka i srednjovjekovnog grada Ennsa.

Crkva sv. Lovre u Ennsu
poganski žrtvenik izložen u temeljima ispod crkve

Na takvom oltaru, posvećenom bogovima Jupiteru, Junoni i Minervi, koji svjedoči o postojanju poganskih žrtvenika, sv. Florijan je trebao zanijekati Krista poganskom žrtvom.

shematski prikaz apside crkve

Legenda shematskog prikaza:

▬ 2. stoljeće – rimski kompleks zgrada
4. stoljeće – grijana apsidna dvorana
kasno 4./5. stoljeće – ranokršćanska crkva

Nema komentara:

Objavi komentar