2. veljače 2019.

Oltarnik sv. Florijana

U 'Leksikonu ikonografije, liturgike i simbolike zapadnog kršćanstva' za oltar (lat. altare „žrtvenik“) nalazimo definiciju da je to „povišeno mjesto sazdano od kamena, drva ili zemlje na kome se prinosi žrtva bogovima ili Bogu“. Imajući tu definiciju u vidu, za prvi oltar sv. Florijana možemo reći da je to bio kamen na koji ga je rijeka Enns izbacila «podigavši svoje valove», nakon što je strmoglavljen sa mosta s kamenom oko vrata, položivši «njegovo tijelo na neko mjesto na izdignutijem kamenu», kako svjedoči Pasija o mučeništvu sv. Florijana. Sv. Florijan je ne želeći se odreći svojeg kršćanskog uvjerenja sebe prinio za žrtvu Bogu izgovarajući pred pogubljenje: Gospodine Isuse Kriste, primi dušu moju, stoga ga je Bog izdignuo iz rijeke kao znak svima nama te pridružio njegovo smrtno tijelo iskonskom žrtveniku svojeg Sina. Simboličnost se očituje i u križu kojim je Florijanovo mrtvo tijelo zasjenio orao svojim krilima označavajući pripadnost Isusu Kristu i daljnji život u Njemu.

Tada mu je pobožna udovica skromno umotala tijelo «u šiblje ili lišće», dok danas njegove oltare diljem brojnih crkava krase lijepo izvezeni oltarnici od bijelog lanenog ili pamučnog platna. Oni prekrivaju gornji dio oltara i vise s obiju bočnih strana, gdjekad obrubljenim skromnim čipkama, i simbol su platna (sindona) kojim je u grobu bilo umotano Kristovo tijelo. Povodom 130. obljetnice rada DVD Goričan 2018.g. vrijedne ruke mještanki Goričana Terezije Vidović, Đurđice Strahija i Nade Markač napravile su novi oltarnik (stolnjak) koji je uljepšao oltar u kapeli sv. Florijana „na bregu“ u Goričanu.

Oltarnik sv. Florijana

Gospođa Nada je sašila stolnjak, a Terezija i Đurđica su ručno našivale koncem natpis „Sveti Florijan moli za nas!“.

Euharistijsko slavlje ispred kapele

Kapela sv. Florijana podignuta davne 1822. godine i posvećena je sv. Florijanu, zaštitniku vatrogasaca. Ispred kapele svake se godine slavi sveta misa na kojoj su prisutni i vatrogasci Goričana. Stoga je ovaj lijepi oltarnik, izrađen od vrijednih mještanki trajni ponos, ali i lijepi dar Župi sv. Leonarda i vatrogascima Goričana, koji svake godine na dan 4. svibnja slave svetu misu ispred kapele.

kapela sv. Florijana u Goričanu



(Izvor: mnovine.hr)


Nema komentara:

Objavi komentar