12. lipnja 2019.

Kapela sv. Florijana u Florijanovcu - Klanjec

Kapela sv. Florijana, u Florijanovcu iznad Klanjca, zavjetna je kapela Klanjčana koji ovog sveca slave kao svoga zaštitnika.

oltarna slika sv. Florijana iz 1837.g.,
prikaz sveca iznad grada Klanjca u plamenu

Kapela se prvi put spominje prilikom kanonske vizitacije arhiđakona 1690. godine, u opisu pohoda iz 1691. Kapela je bila zidana i imala je boltu. Budući da je radi svoje malenosti u kapelu stalo tek nekoliko ljudi, sa svake strane imala je po jedan veliki prozor, kroz koji su ljudi sudjelovali na sv. misi. Oltar kapele bio je zidan, s drvenim retablom, a na sredini je kip sv. Florijana koji drži vrč vode. Misa se u kapeli služila na blagdan sv. Florijana i u osmini Tijelova, a za kapelu je brinuo Mihael Vogić.

zavjetna kapela Klanjčana iz 1742.g.
prije temeljite obnove

kapela s. Florijana poslije obnove

kipić sv. Florijana u niši tornja kapele

darovala Vatrogasna zajednica KZŽ
svibanj 2018.g.

Sadašnja kapela izgrađena je iz temelja 1742. godine. Jednobrodna kapela s trostranim svetištem ima zvonik ugrađen u glavno pročelje. Zvonik je otvoren arkadama u prizemlju, a gornji katovi zvonika manjim prozorima. S južne strane je dograđena sakristija, a nad ulazom u kapelu je manji drveni kor za zbor. Na koru su postojale i manje orgulje a svirala orgulja bila su ugrađena u ogradu kora. Unutrašnjost kapele prvotno je oličena bijelom bojom, a 1803.g. izveden je klasicističkim zidnim oslikom koji sadrži mramorizaciju, prikaze svetaca u medaljonima te šablonsku dekoraciju, što je otkriveno preciznim restauratorskim istraživanjem.

iza kapele se u pozadini vidi Križni put


Kapela je temeljito obnovljena 1899. kada je stariji oslik prekriven današnjim freskama slikara Sikošeka iz Brežica koje su danas u vrlo lošem stanju. Toranj kapele je također bez limenog krova, pokrit samo tankom betonskom dekom. Započeti su radovi na nužnoj sanaciji i restauratorskom istraživanju, kako bi se kapela mogla stručno i kvalitetno obnoviti.

unutrašnjost kapele sv. Florijana 

kip sv. Florijana F. Stuflessera

Godine 1933. slavila se 1900-ta godišnjica Isusove smrti na križu na Kalvariji, i na spomen te godišnjice građani Klanjca odlučili su podignuti Križni put na brdašcu kod kapele (lat. Via crucis ili Via Dolorosa), odnosno postaje na kojima se Isus, idući na Golgotu, zaustavljao kao trajno obilježje na tu svetu godinu.

Križni put sa razglednice 1935.g.

Za tu svrhu poklonio je Stjepan Iveković svoje zemljište koje se uzdiže od kapele sv. Florijana prema jugu. U župnom arhivu u Klanjcu čuva se darovnica Stjepana Ivekovića datirana 30. ožujak 1934. (A-III-Miscelanija). Interesantni su uvjeti pod kojima S. Iveković daruje zemljište. Tako u prvoj točki osim veličine i namjenu poklonjenog zemljišta spominje i zabranu: «da se na postajama Križnog puta urezuju čija imena». U drugoj točki dozvoljava se da rkt župa Klanjec održava na tom prostoru bez pitanja vlasnika sve svete obrede «ali za vrijeme crkvenih obreda nema nitko pravo na istom zemljištu postavljati šatore, stolove ili voditi bilo kakvu trgovinu bez sporazuma s vlasnikom». Nacrt za postaje križnog puta zamislio je i nacrtao fra Elektro Maruzzi, a stupove od cementa (betona) načinio je Marcel Novak. (Lib. Memor. II)

Križni put

Prva postaja križnog puta

Na oltaru Kalvarije, na vrhu brda, koji ujedno služi i kao XII. postaja križnog puta (Isusa razapinju na križ), podno križa stoji natpis koji govori o razlogu njezine izgradnje: 'U spomen 1900-te godišnjice smrti Isusa Krista Spasitelja svijeta podigoše ovaj križni put pobožni vjernici iz župe klanječke dobrovoljnim prinosima 1933 – 1935'.

XII. postaja križnog puta -
Isusa razapinju na križ

natpis na XII. postaji u spomen 1900-te godišnjce


(Izvor: klanjec.hr)

Nema komentara:

Objavi komentar