18. lipnja 2019.

Tijek obnove kapele sv. Florijana u Klanjcu

Zavjetna kapela sv. Florijana izgrađena još 1742.g. na temeljima starije kapelice koja se prvi puta spominje 1690.g. zaštićeno je kulturno dobro RH i jedina posvećena sv. Florijanu u cijeloj Krapinsko zagorskoj županiji. Zbog nepovoljnih poratnih godina iza 1945. kapela je izgubila svoju funkciju, zaboravljena, devastirana i prepuštena polaganom propadanju.

kapela sv. Florijana u Klanjcu za vrijeme restauracije

Prvi ozbiljniji zahvat na obnovi započet je 1995. postavljanjem novog krovišta a od 2006. započeta je temeljita obnova uz stručni nadzor konzervatorskog odjela u Krapini. Usprkos brojnim poteškoćama kapela je statički potpuno sanirana te dovršena sva pročelja.

kapela poslije restauracije

Vanjski radovi na kapelici sv. Florijana


Višegodišnji program sanacije i obnove kapelice sv. Florijana završen je, čime je kapela dobila novo pročelje, čiji je izgled temeljen na konzervatorskim istraživanjima koje je provela konzervatorica Ksenija Petrić.

vanjsko uređenje zidova kapele

To je jednobrodna građevina s trostranim svetištem, dograđenom sakristijom uz južni zid i zvonikom ugrađenim u glavno pročelje. Izvršeni su radovi na građevinskoj sanaciji vanjskih zidova, uređenju poda u unutrašnjosti kapele, a najznačajniji dio je statička sanacija i popunjavanje pukotina na vanjskim zidovima.

statička sanacija


Program obnove proveo se u suradnji i uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.


Od 2016. godine investitor ovih radova bila je Župa Navještenja BDM Klanjec, a razlog tome je Zakon o zaštiti kulturnih dobara i Pravilnik o izboru i utvrđivanju programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske. Naime, na natječaj za dobivanje sredstava mogli su se prijaviti samo vlasnici kulturnih dobara, a to je u slučaju kapelice klanječka župa. No, Grad Klanjec i Kulturni centar Klanjec (koordinator ovih radova je Vitomir Zamuda) i dalje su nesebično pružali svu tehničku podršku realizaciji ovih radova koje je izvela Zajednička građevinska radnja Gašpar iz Polica.


Restauriranje unutrašnjosti u svetištu kapele


Unutrašnjost kapele je 1899.g. oslikao slovenski slikar Franjo Sikošek iz Brežica motivima svetaca u medaljonima, šablonskim dekoracijama i mramorizacijama. Ispod ovog oslika je tijekom konzervatorsko-restauratorskih istraživanja 2009.g. otkriveno postojanje starijih zidnih slika.

pogled na svetište, stanje prije radova

pogled na svetište, stanje nakon radova

U jesen 2017.g. izvršena je 1. faza restauratorskih radova na zidnim slikama u kapeli. Radovi su obuhvatili uklanjanje ostataka naknadnih neadekvatnih slojeva žbuke i naliča, preventivnu konsolidaciju najugroženijih zona slikanog sloja i njegova nositelja, preventivno strapiranje krajnje raslojenih fragmenata mlađeg sloja zidnih slika, izradbu grafičke dokumentacije, te laboratorijsku analizu vrsta i količina soli u slikanom sloju i njegovu nositelju.

detalj zidnog oslika, stanje prije radova

detalj zidnog oslika, stanje nakon radova

U ljeto 2018.g. izvedena je 2. faza restauratorskih radova na zidnom osliku u svetištu kapele. Ovim su radovima obuhvaćeni završna konsolidacija slikanog sloja i njegova nositelja, reintegracija ariciatta i intonaca, čišćenje slikanog sloja, te slikarska reintegracija mlađeg sloja zidnih oslika u svetištu kapele.

detalj zidnog oslika, stanje prije radova

detalj zidnog oslika, stanje nakon radova

detalj zidnog oslika, stanje prije radova

detalj zidnog oslika, stanje nakon radova

Dok je za narednu (treću) fazu restauratorskih radova, koja se izvodi izvan prostora svetišta, predloženo da obuhvati desalinizaciju zona zahvaćenih povećanim koncentracijama soli, završnu konsolidaciju slikanog sloja i njegova nositelja, vraćanje preventivno strapiranih fragmenata mlađeg slikanog sloja na izvorne pozicije, čišćenje slikanog sloja, reintegraciju ariciatta i intonaca, slikarsku reintegraciju zidnih slika unutar sačuvane likovne kompozicije, te slikarsku rekonstrukciju većih nedostajućih površina zidnih oslika.

detalj zidnog oslika, stanje nakon radova

detalj zidnog oslika, stanje nakon radova

Restauratorske radove na zidnim slikama u kapeli sv. Florijana kod Klanjca izvodila je tvrtka Ars restauro d.o.o. iz Sinja pod nadzorom djelatnika Konzervatorskog odjela iz Krapine.

detalj zidnog oslika, stanje nakon radova

detalj zidnog oslika, stanje nakon radova

Uređenje prostora oko kapele sv. Florijana


Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Opće bolnice Zabok-Bračak pridružili su članovima DVD-a Klanjec u travnju 2016.g. akciji uređenja i čišćenja prostora oko kapele sv. Forijana, potaknuti predavanjem o povijesti i obnovi kapele. Vatrogasci su orezali sve suhe i suvišne grane na stablima koja okružuju Kalvariju uz kapelu, odstranili sve nisko raslinje, očistili postaje križnog puta od mahovine, premjestili i presložili staru ciglu i kamene ploče. 

uređivanje prostora Križnog puta

uređenje okoliša oko kapele


Svi sudionici oduševljeni su izgledom kapele i okolišem te izrazili zadovoljstvo i ponos što su i sami mogli nešto tome pridonijeti.

okupljeni oko kipa sv. Florijana 


Blagoslov i postavljanje kipa sv. Florijana


U nedjelju 1. svibnja 2016.g. blagoslovljen je kip sv. Florijana i postavljen u nišu na pročelju tornja kapele. Na žalost zbog kiše svečanost se nije mogla održati na otvorenom u prostoru kalvarije uz kapelu pa se cijeli program i sveta misa održala u klanječkoj crkvi koja je dosta velika da je mogla primiti oko 200 pristiglih vatrogasaca te nazočnih vjernika. Ešalonom vatrogasaca i zastavnim vodom zapovijedao Marijan Lovrenčić, vatrogasni zapovjednik VZKZŽ. Sveta misa započela je izvođenjem vatrogasne himne koju je izvela limena glazba DVD-A Špičkovina te pozdravnim riječima dobrodošlice koje je uputio prisutnim vatrogascima g. Ivica Hrbud, predsjednik VZG Klanjec. Sv. misu predvodio je provincijal franjevačke provincije iz Zagreba o. Ilija Vrdoljak koji je u propovijedi vrlo lijepo prikazao život i mučeničku smrt sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca te istaknuo da vatrogastvo spada u najplemenitiju ljudsku i kršćansku djelatnost. Na kraju mise blagoslovljen je kip sv. Florijana kojeg je poklonila VZKZŽ o čemu je nakon blagoslova govorio njen predsjednik Ivica Glas te zahvalio svim vatrogascima na dolasku i sudjelovanju. Svečanost u crkvi završila Lijepom našom, koju je također izvela limena glazba iz Špičkovine. Nakon mise, budući da je još uvijek kišilo uputila se delegacija i dio vatrogasaca do obnovljene kapele gdje je pomoću vatrogasne platforme iz Oroslavja blagoslovljeni kip svetog Florijana postavljen u nišu na tornju kapele.

postavljanje kipa sv. Florijana u nišu na pročelju kapele


Nema komentara:

Objavi komentar