15. listopada 2019.

Stazom sv. Flora do sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca - selo Kranjci, Labin

Selo Kranjci je naselje u Republici Hrvatskoj, koje sa još šesnaest naselja pripada sastavu Grada Labina, na području Istarske županije. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje Kranjci je imalo 96 stanovnika te 38 obiteljskih kućanstava. 



Na brežuljku podno sela Kranjci podignuta je polovicom 6. st. romanička crkvica Sv. Flora, posvećena istoimenom biskupu koji je 524. godine službovao u istarskom Novigradu. U 13. st. mještani su crkvu posvetili sv. Florijanu, vatrogasnom zaštitiniku od tuče, gromova i neplodonosti polja, čiji kipić se nalazi na oltaru uz kipić sv. Roka.


Romanička crkva sv. Flora jednobrodna je građevina pravokutnog tlocrta s upisanom polukružnom apsidom. U bočnom zidu ugrađena je kamena tranzena (spolija - baza oltara i kamene ploče). Na mjestu oltarne pregrade postavljene su dvije kamene ploče, dijelovi sarkofaga ukrašeni geometrijskim motivima. Spolije (lat. spolium – dio starijeg objekta korišten u gradnji novog) s pletenom ornamentikom potječu od ranije crkve ili su donesene s nekog drugog nalazišta, a mogu se datirati u 7. stoljeće.



Crkvica Sv. Flora u Kranjcima, jedna od najljepših istarskih romaničkih crkvica, nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.



Prema mjesnoj legendi, crkvu su podigli Grci u vrijeme Bizanta. Bili su iznimno bogati, no uslijedila je suša od sedam godina, pa su zbog gladi morali odseliti. Natovarili su mnoštvo zlata na mala kola s konjima, ali zlato je bilo preteško, pa su dio zakopali u kotao za pečenje rakije oko crkvice Sv. Flora uz tajni zavjet. Po zlato se nikada nisu vratili, a zavjet je i do danas ostao tajna.


Mjesec listopad je idealno vrijeme za prošetati turističkom pješačkom obilježenom stazom Sv. Flora u dužini 900 metara koja se proteže od glavne ceste utabanim seoskim putem kroz livade, vrtove i gromače do crkvice Sv. Flora; jer osim što se 15.10. slavi kao Međunarodni dan pješačenja, u istom mjesecu slavi se i blagdan sv. Flora.



Blagdan sv. Flora je 27. listopada, a u crkvici se služi svečana misa zadnje subote u listopadu.


Dan sv. Flora obilježava se svečanom svetom misom, nakon koje slijedi kulturno-umjetnički program a onda, po tradiciji, zakuska i druženje. Iz povijesnih zapisa i antifona oficija svetkovine sv. Flora koje su sačuvane u jednom kodeksu pulske katedrale saznajemo nekoliko podataka o sv. Floru: živio je, prema različitim izvorima, u 4. ili 5. stoljeću, kao biskup je došao iz romanskog Optigeriuma, danas talijanskog grada Oderza, i pretpostavlja se da je bio jedan od prvih vjerovjesnika među prvim Hrvatima u okolici tadašnjeg grada Pule. Povijesni zapisi iz različitih epoha govore o velikom štovanju žitelja Pule prema sv. Floru. Osim u Kranjcima štuje ga se još na jugu istarskog poluotoka u Loborici, župi vodnjanskog dekanata, njemu je posvećena i grobljanska crkva u Pomeru.

sv. Flor

Osim na blagdan sv. Flora misa se još slavi 16.8. na blagdan sv. Roka i na blagdan sv. Florijana 4. svibnja, budući je crkvica povijesno vezana i uz sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca (tri puta godišnje). Ako je taj dan radni dan, misa se slavi prvu subotu nakon toga datuma. To mjesto je za vatrogasce od povijesnog značaja jer osim ruševne crkve sv. Florijana na granici Dvigrada i Rovinjštine, i crkvice u Martinčićima nema više crkvi u Istri posvećenih ovom vatrogasnom svecu.

sv. Florijan

Udaljenost: 3 km od Labina, cestom od Starog grada prema groblju sv. Ivana i Koromačnu.
Duljina staze: 20 minuta od sela Kranjci.

Nema komentara:

Objavi komentar