27. listopada 2019.

Naselje i vatrogasni dom DVD-a Vratišinec pod zaštitom sv. Florijana

U dosad poznatim povijesnim izvorima, Vratišinec se prvi put spominje 1458. godine kao posjed grofova Celjskih pod imenom Bratrvsincz. Već 1478. spominje se kao Bratischinecz, 1636. godine kao Wratissnicz, a 1752. kao Vratissinecz. Prema nekima, naziv Vratišinec potječe od imenice brat, odnosno osobnog imena Bratiša ili Vratiša.


Vratišinec je rodno mjesto akademika dr. Vinka Žganca, poznatog etnomuzikologa, jednog od najzaslužnijih što je Međimurje danas dio Hrvatske.

kapelica sv. Florijana - Vratišinec

Vratišinec tijekom svih tih godina nije bio pošteđen od požara, od koji se posebno ističe požar u 19. stoljeću koji je poharao i uništio skoro pola sela. Kao zahvalu za očuvanje ostatka sela mještani su 1814.g. podigli kapelicu Sv. Florijanu. Kapelica i sam kip Sv. Florijana više je puta bio meta vandala koji nisu previše pažnje pridavali vatrogastvu pa je s godinama sama kapelica propadala. Članovi društva dobrovoljnim su radom 1996. godine povodom 70. obljetnice rada i djelovanja u potpunosti obnovili kapelicu Svetog Florijana, te ista sada krasi naselje Vratišinec.

unutrašnjost kapelice

sv. Florijan

Ista kapelica obnovljena je 2011. godine dok je 2014. godine obilježena 200-ta obljetnica izgradnje. Kroz povijest zabilježeno je nekoliko većih požara stambenih i nestambenih građevina, polja te tehničkih intervencija ispumpavanja i poplava potoka Brodec.



Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratišinec osnovano je 19. srpnja 1926. godine i bez prestanka djeluje i danas. Inicijator za osnivanje vatrogasne čete, odnosno društva, bio je mjesni učitelj Antun Pelikan, dok su ostali osnivači bili Hinko Kroder – župnik, Roko Škvorc, Lovro Škvorc, Ivan Novak, Ivan Lisjak, Mijo Munđar, Valent Vugrinec, Antun Rihtarec, Andrija Kukovec, Antun Malekoci, Vinko Vrančić, Stjepan Leško, Mijo Petković, Martin Rihtarec i Đuro Štefanić. Na osnivačkoj skupštini odabran je i prvi predsjednik društva Antun Pelikan, dok je prvi zapovjednik postao Roko Škvorc.

Osnivači DVD-a Vratišinec

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratišinec svoj prvi vatrogasni dom na staroj lokaciji, na uglu Školske ulice i Ulice dr. Vinka Žganca izgradilo je i primilo na uporabu već na 10-tu godišnjicu osnivanja, odnosno 1936. godine. Izgradnja vatrogasnog doma zahtijevala je puno odricanja i dobrovoljnog rada, ne samo članova društva već i velikog dijela tadašnjeg stanovništva Vratišinca.

Stari vatrogasni dom - sprovod osnivača Roke Škvorc

Naravno, da sam vatrogasni dom i članstvo nije bilo dostatno za efikasnu zaštitu od požara i za obavljanje svih ostalih zadaća, koje su članovi društva sa entuzijazmom i voljom obavljali, već je bila potreba za nabavkom tehničke opreme, te zaštitnih, radnih i svečanih odijela. Veći dio sve potrebne opreme društvo je nabavljalo prije svega dobrovoljnim prilozima mještana, organiziranjem vatrogasnih zabava (u to vrijeme jedan od glavnih zabavnih događaja u Vratišincu), kao i iz raznih sponzorstava ili donacija od pravnih i fizičkih osoba, te institucija države, od tadašnjih kotareva, SIZ-ova za vatrogastvo općine Čakovec, pa do samostalne Općine Vratišinec. Dvije godina po osnivanju, odnosno 1928. godine društvo je nabavilo ručnu vatrogasnu štrcaljku, koja je i danas ispravna.

ručna vatrogasna štrcaljka


Po završetku II. svjetskog rata društvo društvo se popunjava mlađim članovima koji učestvuju u mnogim radnim akcijama na obnovi razrušene i opustošene zemlje. Tih godina dolazi do nagloga razvoja tehnike i ukupnog gospodarstva, što iziskuje i usavršavanje članova društva u radu sa suvremenom vatrogasnom tehnikom. Organiziraju se razni tečajevi, teoretski i praktični. 1956. godine društvo nabavlja se prvu motornu pumpu kapaciteta 250 litara u minuti, kojom se koristilo narednih 10 godina. 1960. godine članovi društva su na tadašnjem općinskom takmičenju Općine Čakovec u kategoriji pumpi do 300 litara u minuti osvojili 1. mjesto. Kako je motornu pumpu trebalo dopremati do požarišta, u početku je Upravni odbor društva zaduživao po dva mještana koji su imali konje ili traktor sa obvezom da priskaču u pomoć vatrogascima. Ovakvo rješenje nije bilo i konačno rješenje, jer su često zaduženi mještani morali ostavljati svoje poslove ili nisu ni bili kod kuće, već u polju i na poslu, pokrenuta je akcija nabavke motornog vozila, pa je već 1957. godine nabavljeno teretno motorno vozilo, prvo vatrogasno vozilo u mjestu, kojim se društvo koristilo narednih 5 godina.

Prvo vozilo vatrogasne čete Vratišinec

S obzirom da su se počela održavati i vatrogasna natjecanja, te se ukazala potreba za prijevoz članstva, na godišnjoj skupštini 1977. godine na prijedlog Upravnog odbora jednoglasno je donijeta odlika o nabavci kombi vozila. Nabavljeno je kombi vozilo “Zastava”, kojim se društvo koristilo sve do 1995. godine, kada je nabavljeno novo kombi vozilo “Volkswagen”. Prije nekoliko godina članovi DVD-a Vratišinec dobili su od prijatelja iz Austrije, FF Ebreichsdorf kombi vozilo “Volkswagen” kojim se koriste i danas.

kombi vozilo Volkswagen

U samom Vatrogasnom domu društvo je održavalo vježbe, sastanke i zabave i slično. Rad društva se u domu odvijao preko 50 godina, no iz raznih razloga (političkih i financijskih) stari vatrogasni dom je tijekom godina, posebice u 80-tim godinama prošlog stoljeća, bio prepušten propadanju uslijed nebrige i neulaganja u obnovu, te korištenja istog za djelatnosti za koje nije bio izgrađen (disko klub, proizvodni pogon privatnog poduzeća i dr.).

prvi predsjednik društva Antun Pelikan
matični list

Kako je zbog navedenih razloga sam stari vatrogasni dom bio sigurnosna prijetnja kako za članove društva, tako i za djecu koja su se igrala u blizini (u blizini je škola i igralište na kojima se djeca zadržavaju) tijekom 1994. godine stari vatrogasni dom je srušen.

današnji smještaj DVD-a Vratišinec

Odmah nakon toga, a već i prije osnivanjem samostalne Općine Vratišinec, uz veliko zalaganje dugogodišnjeg predsjednika društva Augustina Jezernika pokrenuta je inicijativa za izgradnju novog, adekvatnog vatrogasnog doma. Dogovaranje, različiti projekti i vizije izgradnje, te prije svega financijske mogućnosti i prioriteti Općine Vratišinec doprinijele su tome da su članovi društva na odluku i konkretan projekt za novi vatrogasni dom čekali 14 godina.

Posljednji ispraćaj prvog zapovjednika vatrogasne čete

Prije početka gradnje novog vatrogasnog doma na današnjoj lokaciji Društvo je dugi niz godina sav rad društva, kao i smještaj opreme obavljao u neadekvatnom vatrogasnom spremištu kojeg su dobili na korištenje u sklopu poduzeća Leško d.o.o.

Izgradnja vatrogasnog doma na današnjoj lokaciji

2008. godine Općina Vratišinec pronašla je financijske mogućnosti i političku volju za izgradnju novog objekta, ali nažalost osoba koja u velikoj mjeri zaslužna za donošenje ove odluke, dugogodišnji predsjednik Augustin Jezernik nije doživio realizaciju istog.



Izgradnja postojećeg vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratišinec trajala je tri godine, a vatrogasni dom službeno je otvoren 2011. godine. U izgradnji istog pomogla je Općina Vratišinec, posebice načelnik Zdravko Mlinarić, Međimurska županija, te nekoliko pravnih osoba i naravno sami članovi Društva. Novoizgrađeni vatrogasni dom nosi ime Augustina Jezernik u čiju je čast postavljena i prigodna spomena ploča.

spomen ploča ispod kipića sv. Florijana
mala kapelica sv. Florijana na vatrogasnom domu

Uz operativne članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratišinec u aktivnostima Društva sudjeluju i veterani, kao i vatrogasna mladež. Radu Društva pomažu i podupirajući članovi i to 300 domaćinstava iz Vratišinca, kao i Općina Vratišinec i nekoliko pravnih i fizičkih osoba iz Vratišinca.
Društvo se tijekom godine odaziva na razna natjecanja u svim kategorijama na kojima osvaja zavidne rezultate.

Zapovjedno, navalno vozilo i autocisterna



Nema komentara:

Objavi komentar