18. siječnja 2020.

Priča o keramičkom kipiću sv. Florijana


Priča se kako je neki seoski župnik donio za vrijeme propovijedi i postavio na ambon keramičku figuricu koju je našao neoštećenu u podnožju niše razrušenog zida starinske kuće na zgarištu iz koje je ispala zbog požara; sve drugo je izgorjelo. Svoju propovijed započeo je pitanjem: Zna li tko zašto je ta figurica jedina ostala neoštećena u požaru? Gotovo jednoglasno začuo se u crkvi odgovor: to je sv. Florijan, zaštitnik od požara. Svećenik je na trenutak šutke stajao, klimnuo glavom u znak odobravanja prisjećajući se priče o mučeništvu sv. Florijana i njegovih riječi: «Zapali oganj i u ime Boga moga popet ću se na nj», a onda je odgovorio: Zato što je taj kipić već jedanput prošao svoju kušnju… prošao je kroz vatru.

keramički kipić sv. Florijana

I zaista, glina se u svojem tehnološkom procesu peče na temperaturi višoj od 1000 °C kako bi postala čvrsta i nepropusna. Zbog toga vatra je nije mogla slomiti, nije joj mogla ništa.

glina prije pečenja u vatri

Vatrogastvo je zvanje koje traži neslomljivost i odvažnost. Povezano je sa velikim zahtjevima, te se prolazi kroz različite nedaće i kušnje. Traži se stalno prolaženje kroz fizičke i duševne vatre, stoga traži cjelovitost čovjeka na razini kako tijela, tako i duše i duha. Ne svrstavaju ankete sasvim slučajno vatrogasno zvanje u jedno od najstresnijih zanimanja uopće. Ali za ljude odlučne i neslomljive u duhu ono ne predstavlja nikakve probleme, nego samo nove izazove, kako nas i Sveto pismo uči: «Pravom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u razne kušnje znajući da prokušanost vaše vjere rađa postojanošću. Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostataka» (Jak 1, 2-4).

peć za pečenje keramike

Biti u službi drugima je poslanje samo onih koji su otkrili ideale jače od vlastitog života. Možda se ni u jednom drugom zvanju ne očituju toliko snažno riječi Isusa Krista kao u ovom: dati život za druge. Ulaziti u ruševne kuće, podrume, rudnike, požarišta, u nepoznato…i biti u svakom trenu i pri svakom ulasku spreman dati svoj život samo da bi se drugi spasio. To su veliki ideali koji nam se stavljaju na teret, i sa kojima se teško po ljudskom možemo nositi. Nosimo veliko blago velikih ideala, kako kaže sv. Pavao, «u glinenim posudama».


Ali, ta ista glina u 'rukama lončarevim', odnosno u rukama Božjim, koju je On oblikovao, i ispekao u visokoj peći, postaje čvrsta i neporozna, otporna na vatru i nepropusna na vodu. U svim vatrogasnim intervencijama, prolazeći kroz vatru, i gazeći po vodi, postajemo heroji, poput sv. Florijana suobličeni Isusu Kristu, sposobni preuzeti njegov Križ, spašavajući druge. Kako nastavlja dalje sv. Pavao, «imamo veliko blago u glinenim posudama da izvanredna ona snaga bude očito Božja, a ne od nas» (2 Kor 4, 7).


Kada se susretnemo sa bližnjim u nevolji, uzdajući se u pomoć Božju, sve sumnje i strahovi padaju sa vodom i nestaju pod vatrogasnim čizmama. Tada postajemo jači od vatre, i tada nam vatra nauditi neće. Kako je Bog već davno prije obećao preko riječi proroka Izaije, koje su postale geslo vatrogasne službe: «Ideš li preko vode, ja sam s tobom, preko rijeka, neće te potopiti, ideš li kroz oganj, nećeš izgorjeti, neće te plamen opaliti» (Iz 43, 2). I zaista, vatra nas ne može više slomiti, ne može nam učiniti ništa.

sv. Florijan, zaštitnik vatrogasaca



Izvor: N. Turkalj, Sveti Florijan rimski vojnik i vatrogasac, Redak, Split 2018.g., str. 11.

Keramički kip izradio: Boris Smičiklas

Nema komentara:

Objavi komentar