6. ožujka 2020.

Kip sv. Florijana u Mimicama kod Omiša na Jadranskom moru


Mimice su smještene 15-tak kilometara jugoistočno od grada Omiša. U zaleđu mjesta nalazi se planina Dinara, a u podnožju Jadransko more. Kroz sjedište mjesta proteže se Jadranska turistička cesta. Prvi spomen mjesta seže u prvu polovicu 17. stoljeća; dokazi se nalaze u okolici mjesne crkve i groblja. Gospodarstvo u Mimicama zasniva se na turizmu, poljodjelstvu u ribarstvu. U Mimicama prema popisu stanovništva iz 2001.g. živi 250 stanovnika, i to je vjerojatno jedino mjesto na svijetu s najviše umjetnina po stanovniku.

Mimice - u podnožju

Mimice u javnom prostoru imaju dvadesetak skulptura, uz napomenu da je područje gdje su one raspoređene dosta široko jer Mimice ne pate od centralizacije. U tome mjestu, štoviše selu, vrijedni kipovi od mramora, kamena i željeza nastaju u dvadesetak dana, koliko traje međunarodni likovni simpozij/kolonija na godišnjoj razini. Kiparsko čudo zbiva se u Mimicama preko 30 godina, iza kojega stoji jedna žena - Mladenka Mimica, koja je organizatorica, pokretačica i ujedno glavna logističarka cijelog projekta.

gđa. Mladenka Mimica

Na likovnoj koloniji 2018.g. u sklopu trećeg kiparskom simpoziju 'Via artistika 2018.' akademski kipar Ivan Pavić napravio je svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u realističnom stilu koji je postavljen na kamenom postolju parkinga plaže u Medićima.



To mjesto je odabrano jer je nekoliko godina ranije cijelo područje bilo zahvaćeno požarom. U opasnosti su bili svi žitelji Lokva i Mimica, i cijelog okolnog područja. Zbog nepristupačnog terena u pogibelji su bili i vatrogasci koji su gasili požar, stoga je g. Pavić izradio kip sv. Florijana u kamenu kao zahvalu za ugašeni požar, koji je ugašen Božjom providnošću i zaštitom sv. Florijana, kako sam svjedoči g. Pavić za TV Jadran.

opožareno područje

Prema riječima g. Pavića, upravo je sv. Florijan pomogao da se nitko ne ozlijedi od vatrogasaca i da sve bude ugašeno, a da ne izgori niti jedna kuća od vatre. To je bio glavni motiv kojeg je autor slijedio u svojemu radu prilikom izrade kipa za koji mu je bilo potrebno oko dva tjedna intenzivnog rada.



Tijekom trajanja likovne kolonije mjesto je dva dana ostalo bez struje, stoga je gospođa Mimica kiparima osigurala i potreban agregat kako brusilice ne bi ostale bez energije, što je jako važno za neometano stvaranje umjetničkih djela.

potpis u podnožju poleđine kipa

Gospođa Mimica u dogovoru s kiparima odlučila je gdje će skulpture biti postavljene. Budući na parking plaže u Medićima dolazi puno ljudi, postavljen je kip sv. Florijana zaštitnik vatrogasaca i zaštitnik od požara, da bi svima bio podsjetnik i znak opomene, ali i upozorenja na minuli događaj kako bi svi bolje pripazili na opuške i vatru da se u budućnosti ne bi ponovila takva strahota.




Na mimičkom mulu klesali su, brusili i rezali brojni kipari stvarajući od mjesta poznato umjetničko izletište. Mjesna crkva također ima bogatu zbirku umjetnina sakralne tematike, svjetovnu je prebacila u mjesnu galeriju, smještenu nešto više u mjestu. I nju je pokrenula, gospođa Mladenka Mimica. Preko puta crkve je Mladenkina kuća, s keramičkom umjetninom na fasadi. Kuća je, pod pokroviteljstvom Unesca, bila 'Garten Eden 2000'. U tom događaju u kojem su se izrađivali razni motivi flore, ptica i anđela sudjelovalo je 11 žena umjetnica.

kipar Ivan Pavić

Na trećem kiparskom simpoziju/koloniji 'Via artistika 2018.' uz kipara Ivana Pavića sudjelovali su: Antea Biskupović, Ante Brkić, Joško Čizmić, Ivan, Lovro, Pero i Zlatko Jakšić, Ante Jerončić, Srećko Mimica, Emil Trutanić, Daslav Petrović, Frane Šitum i Mate Turić.


Sv. Florijan - Mimice

Nema komentara:

Objavi komentar