25. travnja 2020.

Sličica Sv. Florijana br. 83 u albumu MAKI – Sveci Katoličke crkve


Novinsko-izdavačka kuća 'Glas Koncila', s dugogodišnjom tradicijom izdavanja katoličkog tjednika, Malog koncila 'MAK' te brojnih drugih izdanja vjerskog sadržaja i prehrambena industrija 'Kraš', ostvarili su 1997.g. međusobnu suradnju kroz zajednički program za djecu 'MAKI – album svetaca' i 'MAKI – čokolada sa sličicama svetaca'.


Album se sastojao od praznih polja u koja se trebalo zalijepiti 240 različitih sličica svetaca koje su se dobivale uz kupnju čokoladice. Na poleđini svake sličice bio je ispisan kratki stih, po kojem se je prepoznavao svaki svetac, i broj kako bi se mogao smjestiti u album.

poleđina sličice

Uz mjesto za sličicu stajao je u albumu i opširniji tekst o životu sveca. Kada se zalijepila sličica na pojedino mjesto u albumu, njezina poleđina trebala se sačuvati (njih 240) kako bi se zajedno sa albumom poslali na adresu Kraša te sudjelovalo u nagradnoj igri. Kao dokaz da je zaprimljeno sudjelovanje u nagradnoj igri, na kućnu adresu dobivale su se veće slike Isusa i Marije koje su se nalijepile na početak albuma. Time se postajalo sudionikom velikog nagradnog izvlačenja s mnoštvom vrijednih nagrada.

prazno polje u albumu sa opisom sveca

„Nema samo 240 svetaca. Ima ih na tisuće koji su u kalendaru, ali ima ih na milijune koje slavimo na blagdan Svih svetih, 1. studenoga. Mnogi od nas na krštenju dobili su ime po nekom svecu. Zato na dan našeg sveca-imenjaka slavimo i svoj imendan.“

sličice Maki

„Svaki dječak ili djevojčica, mladić ili djevojka žele u svojem životu učiniti velika djela. Većina ih ne zna kako, neki samo čekaju priliku ili traže ideju. U albumu ćeš naći 240 života punih pustolovina, jer sveci su Božji pustolovi, junaci. Vidjet ćeš da mnogi nisu od početka bili sveti. Oni su se promijenili svojom voljom, uz Božju pomoć. Upravo smo to istaknuli u njihovu životopisu. Svako vrijeme ima svoje svece: mučenici u doba progona, naučitelji u doba krivovjerja, kraljevi u doba pokrštavanja naroda, milosrdni sveci u doba općeg siromaštva i gladi, misionari u doba otkrivanja Amerike i drugih novih svjetova itd. I ovo naše vrijeme traži nove svece, možda će to biti netko od tvojih drugova, ili možda ti sam(a)!“ (iz predgovora albuma).

prednja strana albuma

Predstavljanje albuma i čokolada sa sličicama svetaca održano je 10. prosinca 1997.g. u dvorani Dječačkog sjemeništa na Šalati. Program su predstavili mr. Božica Bregant, mr. Tomo Petrić, dr. Zvonimir Grubišić i don Luka Depolo. Priredbi je bio nazočan i varaždinski biskup mons. Marko Culej, a glazbenim programom uveličali su je operna prvakinja Lidija Horvat Dunjko, uz orguljašku pratnju Marija Penzera, zbor “Makovci” iz Čakovca te lutkarska scena “Ivana Brlić Mažuranić” iz Zagreba.

stražnja strana albuma

Na predstavljanju je sudjelovalo više stotina djece koje je animirao don Luka Depolo, dok je priredbu vodio član uredništva “Glasa Koncila” prečasni Mijo Gabrić. Don Luka Depolo istaknuo je kako je taj program za djecu pripreman dvije godine, a poduzet je zbog činjenice da mladom naraštaju nedostaje uzora, velikana u koje bi se mogli ugledati. Tim pothvatom željelo se djeci predočiti kako su “dobri” upravo najveći i vječno slavni i da se svatko, čak ako je i loš, može promijeniti i postati dobar. Don Luka zahvalio se je tom prilikom pokretaču ideje programa za djecu Borisu Matovšeku i Dragi Bašiću, koji je zaslužan za tiskarski dio posla i stalnu potporu koju je davao u stvaranju programa.


„Dobro je imati svojeg sveca zaštitnika, molitvom ga uvijek možete zazvati u pomoć. Sveci su činili čuda i pomagali ljudima i za života i nakon smrti. Upravo na temelju dokazanih čudesa koja je netko učinio nakon smrti, Crkva ga službeno proglašava svecem.“ (iz predgovora albuma).


U albumu pod rednim brojem 83 nalazi se sveti Florijan, zaštitnik vatrogasaca.

sličica sv. Florijana

Treba svakako pohvaliti taj hvalevrijedan projekt, iako se dogodio u tekstu sv. Florijana jedan lapsus, jer nisu „na smrt osudili druga 304 kršćanina“, nego njih 40 («I uhvaćeno ih je brojem četrdeset svetih»), kako je zapisano u Pasiji (Incipit passio sancti Floriani martiris, br. 2). Isto tako u ikonografskom prikazu ne prikazuje se sa guskom nego sa simbolom orla («Tada po višnjem božanskom dopuštenju dođe orao raširenih krila i zaštićivaše ga u obliku križa», Pasija br. 8).

3 komentara:

  1. Ja sam Zvonimir Grbašić, autor svih ilustracija. Ja nisam dr Zvonimir Grbašić, nego Zvonimir dr. Grbašić.
    Mijo Gabrić mi je, nakon povratka iz Španjolske, rekao da njega napravljeno više ne zanima. Pa, shodno tome Kršćanska sadašnjost nema nikakva autorska prava.

    OdgovoriIzbriši
  2. Što anonimno? Tko god bio, ja anoniman nisam, ti jesi.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dakle, još jednom, ja sam Zvonimir Grbašić, ne predstavljač, ja sam autor. Ti si Nikola Turkalj, valjda, pa javi se.

    OdgovoriIzbriši