19. rujna 2020.

Plakat Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Karlovcu s pozivom na 'Florijansku svečanost' iz 1901.g

Početak razvoja vatrogastva na području Karlovačke županije označen je davne 1871. godine kada je osnovano vatrogasno društvo kao šesto takvo društvo u Hrvatskoj, što je ujedno i začetak organiziranog vatrogastva na širem karlovačkom području. Inicijativu za osnivanjem Dobrovoljnog vatrogasnog zbora, što je preteča današnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva Karlovac (DVD Karlovac), dao je ondašnji karlovački gradonačelnik doktor Ivan Šimunić (1832.−1874.). Vatrogastvo je u povijesti Karlovca imalo veliki značaj i velika je povezanost između razvoja vatrogastva te kulturnog i gospodarskog razvoja grada.


Florijanska svečanost

Prva intervencija ondašnjih gasitelja bila je 7. srpnja 1872. godine kada su gasili kuću na Gazi, nakon dvije godine uspješno su ugašena čak četiri gradska požara... i tako redom. U znak sjećanja na zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana i utemeljitelja vatrogasnog društva Ivana Šimunića vatrogasci grada Karlovca organiziraju tradicionalne 'Florijanske svečanosti' a uz njih i Florijansko druženje vatrogasaca, koje su se slavile još davne 1901.g. kako vidimo na plakatu.

Svečanost je započinjala sv. misom u crkvi sv. Barbare koju su na današnjem uglu Preradovićeve i Gundulićeve ulice izgradili karlovački puškari god. 1684. (ili 1690.-91.). jer osim što je sv. Barbara bila zaštitnica topnika, slavi se i kao zaštitnica vatrogasaca u Italiji i Francuskoj. Stoga se u ovoj crkvi uz glavnog zaštitnika sv. Barbaru, mnogo slavilo i sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca. Crkva je nažalost 1775.g. izgorjela u požaru, no 1787.g. izgradili su novu crkvicu od drvene građe u stilu barokne rustične arhitekture. Zbog trošnosti i nemogućnosti obnove sagrađena je nova crkva sv. Ćirila i Metoda, te je u nju prenesen inventar ove stare crkve. Po pripovijedanju starijih župljana još se kako tako održala do prvog svjetskog rata, ali nije u njoj bilo bogoslužja, nego je u ratu služila kao magazin za živežne namirnice vojske. Prvih godina nakon I. svjetskoga rata srušena je, a na njezinom je mjestu izgrađena zgrada Prve Hrvatske štedionice, u kojoj se danas nalazi Privredna Banka. U Karlovcu je na prostoru današnjeg vatrogasnog muzeja (nekadašnja streljana i zgrada vojne glazbe) postojala i kapela sv. Florijana. Sagrađena je 1680.g. kao izvršenje zavjeta pošt meštra karlovačkog Nikole Hermana. Srušena je 1790.g., a već od 1788.g. nije se u njoj služila sv. misa. Štovanje sv. Florijana premješteno je u crkvu sv. Barbare, a potom u crkvu sv. Ćirila i Metoda.

I danas karlovački vatrogasci priređuju tradicionalnu svečanost na kojoj se prisjećaju bogate vatrogasne povijesti grada i regije; nakon što posjete grob Ivana Šimunića i cvijećem i zapaljenim svijećama odaju počast osnivaču vatrogastva u Karlovcu i karlovačkoj regiji. Florijanskim svečanostima i druženjima vatrogasaca nazoče sva dobrovoljna vatrogasna društva iz Karlovca i regije, ali i mnoga iz raznih krajeva Hrvatske. Poslijepodne je rezervirano za takozvano 'Florijansko druženje vatrogasaca Karlovačke županije'. Sve počinje okupljanjem vatrogasaca i njihovih vozila ispred Vatrogasnog doma na Gazi te formiranjem ešalona i mimohodom ulicama grada.

U skladu sa nekadašnjim pozivnicama, i današnja okupljanja vatrogasaca nose nekadašnji naziv – 'Florijanske svečanosti' u spomen na zaštitnika vatrogasaca Svetog Florijana, koje su otvorene i za javnost. Jednako kao i nekad održava se svečana skupština sa sličnim programom: čitanje zapisnika sa izvješćem o radu za proteklu godinu društva, financijsko izvješće društva, uručivanje diploma, odlikovanja i zahvalnica, predlaganje i imenovanje članova…

Nekada se redovita godišnja glavna skupština održavala u dvorani gradske vijećnice, dok se danas svečana sjednica održava u 'Zorin-domu', koji je od 1892.g. kada je izgrađen postao kulturno i društveno središte stanovništva Karlovca.

Bogate vatrogasne povijesti Karlovca i regije možemo se prisjetiti i prilikom razgledavanja 'Muzeja karlovačkog vatrogastva' gdje su izložene vatrogasne pumpe, među kojima i najstarija u Hrvatskoj iz 1865., restaurirane ručne, parne i motorne pumpe te vatrogasni ručni alati, uniforme i vatrogasne kacige. Arhivske fotografije i dokumenti prikazuju početak i razvoj vatrogastva na karlovačkom području u 19. i 20. st.

Uz ove aktivnosti, održavaju se i tradicionalni susreti puhaćih vatrogasnih orkestara Hrvatske.

 

Nema komentara:

Objavi komentar