24. listopada 2020.

Sljemenski crijep sa sv. Florijanom nekadašnje tvornice Zagorka iz Bedekovčine, današnji Tondach

U Hrvatskoj su u prošlosti svetog Florijana osobito slavili i štovali vatrogasci u njezinom sjeverno-zapadnom dijelu, gdje su mu često podizali spomenike, postavljali slike i kipove u crkvama, u vatrogasnim domovima, pilove na raskrižjima cesta i putova, na zastavama dobrovoljnih vatrogasnih društava, obiteljskim kućama i drugdje, stavljajući se pod njegovu moćnu zaštitu. Jedan takav keramički kipić sv. Florijana štitio je vatrogasni dom i vatrogasce DVD-a Lučelnica (Klanjec), od 1936. do 2009. godine, kada je skinut zbog potrebe preuređenja krova i izgradnje novog vatrogasnog doma.


sv. Florijan

Crijep sa vatrogasnim zaštitnikom na krovu otkrio je tom prilikom predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko zagorske županije Ivica Glas. Skinut je s njega uz pomoć dizalice HEP-a sa puno opreza, kako se ne bi oštetio. Skinuti sljemenjak s likom svetog Florijana, sa krova vatrogasnog doma u Lučelnici, bio je proizveden u tvornici 'Zagorka' u Bedekovčini (sada 'Tondach' Bedekovčina).


vatrogasni prišivak

Budući da se u razdoblju komunizma Sveti Florijan nije više slavio u Hrvatskoj, prestala je u tadašnjoj tvornici 'Zagorka' Bedekovčina i proizvodnja završnog crijepa – sljemenjaka s likom vatrogasnog zaštitnika, a zamijenili su ga pijetlovi i druge životinjice.



Tvornički sklop stare ciglane u Bedekovčini izgradila su braća Stejskal za proizvodnju šamota i opeke 1889. godine, koja je bila jedno od najvećih tvornica toga vremena s više od 500 zaposlenih. Poticaj za izgradnju bila su nalazišta kvalitetne gline: crvene, žute, crne, bijele, masne, pješčane itd. u okolici, a dodatna pogodnost bila je već izgrađena željeznička pruga nekoliko godina ranije. Željeznička pruga od Zagreba – Zaboka – Bedekovčine – Budinščine – Varaždina – Čakovca izgrađena je 1886.


Tvornica 'Zagorka' u Bedekovčini


Godine 1892. 'Zagorka' je prodana austrijskom poduzeću 'Wienerberger' iz Beča, koja je slovila kao najveća keramička industrija na kontinentu. Godišnje bilance radilo je centralno ravnateljstvo u Beču, a prodaju je vršio Ferdo Stejskal i to najčešće crijep. Početkom stoljeća Stejskal svoje dionice predaje svom nasljedniku Arminu Schreineru iz Zagreba. 1918. godine 'Hrvatska eskontna banka' kupuje od poduzeća 'Wienerberger' tvornicu, koja je od tada u hrvatskim rukama sa sjedištem u Zagrebu. Godine 1938. pogon crijepa kupuje poduzeće 'Braća Bohn' iz Vinkovaca, te tijekom II. svjetskog rata posluje u sastavu tog poduzeća. Poslije II. svjetskog rata, tvornica funkcionira kao društveno poduzeće i proizvodi opeku i utoreni crijep. Krajem 1992. ondašnje poduzeće 'Zagorka' za proizvodnju opeke i crijepa se privatizira i posluje do 1996. godine kao mješovito poduzeće i to s 53% vlasništva malih dioničara. Početkom 1996. god. austrijska tvrtka 'Ziegelwerke Gleinstätten' i njezin glavni direktor i dioničar gosp. Franz Olbrich kupnjom dijela dionica malih dioničara postali su suvlasnici bivše tvornice 'Zagorka', poduzeća za proizvodnju opeke i crijepa iz Bedekovčine. Od 01.01.2000 godine grupa 'Tondach' je preuzela tvornicu vučenog crijepa u Đakovu, koja posluje u okviru zajedničkog poduzeća 'Tondach Hrvatska' sa sjedištem u Bedekovčini. Preuzimanjem tvornica u Bedekovčini i Đakovu od strane grupe 'Tondach Gleinstätten' investirano je u unapređenje tehnologije i kvalitete proizvoda. Današnje poduzeće 'Tondach Hrvatska' d.d. posluje uspješno i planira širenje poslovanja.


Radnici tvornice u Bedekovčini 1935.g

Jedini crijep svetog Florijana iz ciglane Bedekovčina koji je još u ovakvo dobrom stanju u ovom dijelu Europe sada krasi vitrine poduzeća 'Tondach Hrvatska' d.d., gdje je i proizveden. Ivica Glas i predsjednik VZO Bedekovčina Željko Odak uručili su ga 2009.g. direktoru tvornice Mladenu Kopreku, koji se zahvalio i rekao da su ga prošli trnci kada je vidio ovako star, a dobro očuvan crijep s likom svetog Florijana, kojeg štuje kao vatrogasac. Tom prigodom rečeno je da vatrogasci DVD Lučelnica poklanjaju tvornici crijep za njen muzej s namjerom da se obnovi proizvodnja završnog crijepa s likom svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca, kako bi sveti Florijan štitio od požara sve vatrogasne objekte i obiteljske kuće u lijepoj našoj domovini.




Sveti Florijane, zaštiti naše domove od svih nedaća!



Nema komentara:

Objavi komentar