7. studenoga 2020.

Sličica sv. Florijana nije amajlija za sreću

Mnogi ljudi nabavljaju nabožne predmete kako bi produbili svoju vjeru, te svoj odnos prema Gospodinu, njegovoj majci Mariji ili pojedinim svecima.


vatrogasac David Tibbetts,
pokazuje sv. Florijana

Na slici, tadašnji vatrogasni kapetan David Tibbetts ⃰ ponosno pokazuje nabožnu sličicu sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca koju svakodnevno nosi u novčaniku. „To nije amajlija za sreću, to je stvar vjere (religije)“ (It' s not a good luck piece, it's just sort of a religious thing), rekao je tom prilikom.

Nabožni predmeti su predmeti koji se odnose na određenu vrstu pobožnosti. To su predmeti koji potiču pobožnost osobe koja se njima služi ili imaju svrhu podsjetnika na neke religiozne misterije. U našem narodu to su najvećim djelom krunice, medaljice, križevi, privjesci i sličice svetaca. Religiozni osjećaj kršćanskog naroda u svakom vremenu nalazio je svoj izričaj u različitim oblicima pobožnosti koje okružuju sakramentalni život crkve kao što je čašćenje svetih moći, hodočašća, ophodi crkava, križni put, krunice, medaljice itd.

Nabožni predmeti ne smiju se shvaćati kao amajlije ili talismani od kojih se očekuje neko magijsko djelovanje, bez obzira što su blagoslovljeni od crkvenih službenika, biskupa, svećenika i đakona. Dobra nakana i pozadina jedne krunice, medaljice i svete sličice u novčaniku treba biti u skladu sa životom i djelovanjem onoga koji ih nosi. Inače bi se mogao stvoriti krivi dojam i izazvati sablazan. Ovi predmeti koje posjedujemo ili nosimo uza se nisu krajnje jamstvo za dobivanje milosti uslišanja molitve, već pomoćnik i poticaj u stvaranju duhovnog ozračja dok molimo. Isto tako nabožni predmeti ne smiju biti shvaćeni kao zaštita od nečega zloga bez ideje o produbljivanju vjere, jer se time zapada u problematično područje praznovjerja, od kojeg se kao katolici želimo udaljiti.

Dok pučka pobožnost blagoslovljene nabožne predmete doživljava kao zaštitu, liturgija na njih gleda kao na izrazite znakove i onima koji se njima služe pomažu u jačanju njihovog povjerenja u svemogućeg Boga i u zagovornu snagu Crkve, posebno njezinih proslavljenih udova – svetaca.

Medaljice, križevi i ostali predmeti su produžetak liturgijskog života Crkve, ali ga ne nadomještaju. Nabožni predmeti posjeduju stalni pastoralni karakter u konkretizaciji vjere u svakodnevici, sve dok navještaj vodi k njihovom ispravnom služenju.

Vatrogasac vjernik, katolik kada god upućuje svoju molitvu po zagovoru vatrogasnog zaštitnika sv. Florijana, treba biti svjestan da molitvu upućuje NEBESKOM OCU, PO ISUSU KRISTU U DUHU SVETOM.

Jer bi svako drugačije shvaćanje molitve bilo oprečno prvoj Božjoj zapovjedi koja izričito govori – Nemaj drugih Bogova osim mene.



  Načelnik Tibbetts započeo je svoju vatrogasnu karijeru kao pripadnik vatrogasne službe New Orleansa 1978.g. gdje je proveo mnogo godina, do 2002.g. u funkciji šefa okruga zadužen za Odjel za specijalne operacije i Školu za obuku. Sljedećih 10 godina radio je za vladu Sjedinjenih Država. Njegovi zadaci uključivali su rad u Centru za krizne situacije u Annistonu u Alabami, kao i misije diljem kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država. Osiguravao je gradove za događaje poput Olimpijskih igara, Summita G-8, Super Bowls-a i drugih događaja nacionalne sigurnosti. Od svibnja 2012. do lipnja 2017. David Tibbetts bio je vatrogasni zapovjednik međunarodne zračne luke New Orleans. Diplomirao je s odličnim uspjehom na Sveučilišnoj školi sveučilišta Tulane s diplomom iz Domovinske sigurnosti i dobio je prestižnu nagradu Tulane 34.



Trenutno je načelnik Tibbetts vatrogasni zapovjednik četvrti vatrogasne postaje župe Jefferson Istočne obale. Živi na širem području New Orleansa sa suprugom Claudiom i ponosni je djed četvero unučadi.

 

Nema komentara:

Objavi komentar