11. studenoga 2018.

Vrata sv. Florijana bazilike sv. Lovre u Ennsu – Lorchu

Vrata sv. Florijana  (Porta st. Floriani) djelo je kipara Petera Dimmela  iz Linza, koji je u osam reljefnih slika u bronci opisao patnju i smrt, kao i preobraženje lorških mučenika, sv. Florijana i njegovih drugova. Osam brončanih reljefa prikazuju Passio Floriani u slijedećim slikama:


Slika 1: Upravitelj rimske provincije Obalnog Norika (Noricum Ripense) govori svojem predstojniku ureda uredbu cara Dioklecijana, prema kojoj se kršćani trebaju ukloniti iz javnih dužnosti.


Slika 2: Florijan ostaje vjeran svojim uvjerenjima i žrtvuje svoju karijeru za vjeru u Krista. Budući je ostao kršćanin bio je prisiljen umiroviti se. Stoga je uzeo svoj štap, te ostavio svoje mjesto djelovanja.

Slika 3: Florijan je čuo za progon kršćana u Laurijaku (Lauriacumu). Zbog toga se uputio tamo kako bi pomogao svojim drugovima. No, on je izvan Laurijaka sam bio prepoznat i uhvaćen.


Slika 4: Upravitelj opet pokušava uvjeriti svojeg bivšeg predstojnika ureda da prinese bogovima i carevima žrtvu, kao vanjski znak otpadništva od kršćanstva. Budući da sva iskušavajuća obećanja nisu urodila plodom, on naređuje mučenje.

Slika 5: 4. svibnja 304.g. na taj datum presuda je bila, povijesno kritički gledano, garantirano provedena. Sudski provoditelj doveo je Florijana iz zatvora na most rijeke Enns, gdje je bio bačen u vodu. Teški kamen ga je povukao u dubine.


Slika 6: Po kratkom postupku okončali su svoje živote i 40 zatvorenih kršćana. Oni su radi prigovora savjesti zbog prinošenja žrtve caru i time kao neprijatelji države pogubljeni u tamnicama Laurijaka. Svjedočili su vjerom u jedinog istinskog Boga i njegovog sina Krista. Smrtni ostaci tih mučenika pokopani su u jednostavnom antičkom kamenom lijesu na glavnom oltaru bazilike u Lorchu.


Slika 7: Orao koji golemim krilima pokriva Florijanovo mrtvo tijelo simbol je božanske zaštite i uskrsnuća novom životu.

Slika 8: Mučeniku u vodi rijeke Enns, pučka pobožnost stoljećima je davala posebnu moć nad elementom vode.


U središtu vrata nalazi se lovorov vijenac kojim su se u Rimskom carstvu krunili atlete u čijem se središtu nalaze grčka slova XP, odnosno HR, od Hristos – KRIST. Bog kruni svoje mučenike slavom Kristovom.


Ispod lijeve ulazne ručke nalazi se pontifikalni grb pape Pavla VI (pontifikat od 21. lipnja 1963. - 6. kolovoza 1978.), a ispod desne ulazne ručke nalazi se biskupski grb ddr. Franz Salesius Zaunera, biskupa Linza od 1956. – 1980.g. koji je 3. svibnja 1968.g. posvetio glavni oltar Bazilike u kojemu počivaju ostaci 40 bezimenih mučenika.


Tu je prisutno i simboličko značenje: do Krista, koji za sebe kaže: 'Ja sam vrata' (Iv 10, 9), odnosno u njegovu Crkvu ulazi se preko njegovog namjesnika pape i biskupa, koje dohvaćamo rukama ovdje na Zemlji i između kojih moramo proći, da bi kroz našu svakodnevnu patnju i svjedočenjem vjere u Isusa Krista, poput Florijana i njegovih drugova, ušli u Kraljevstvo nebesko.

biskup ddr. Hanz Sal. Zauner

⃰  Peter Hans Dimmel – rođen 31. kolovoza 1928.g., proslavljeni je austrijski akademski kipar, posebno u radovima sakralne tematike. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Nema komentara:

Objavi komentar