26. siječnja 2019.

Vatrogasni prišivak

Vatrogasni prišivci, našivci, platnene oznake ili – kako se ponekad kaže – amblemi (eng. patch) nalaze se obično našiveni na rukavima košulja, jakni i sakoa vatrogasnih odora ili ušivenim u majicama sa desne strane prsnog koša označavajući kojem vatrogasnom društvu, postrojbi ili tvrtki pojedini vatrogasci pripadaju.

Sv. Florijan

Još je rimski car Oktavijan August (63.g. pr. Kr. – 14. g. po. Kr.) uveo onaj prepoznatljivi legionarski pravokutni drveni štit scutum presvučen kožom i okovan metalom, koji je dobio poznati estetski oblik sa legijskom oznakom, digmata, po kojima su se legije raspoznavale.

Rimski vojnik

Vatrogasni zaštitnik sv. Florijan pripadao je II. Italskoj legiji koja je imala u svojem amblemu vučicu sa Romulom i Remom, osnivačima Rima. Prema legendi, Romula i Rema othranila je vučica, stoga su tu životinju u drevnom Rimu smatrali svetom te je postala simbol grada.


Romul i Rem su u amblemu ujedno simbolizirali cara Marka Aurelija i njegovog suvladara Lucija Verusa koji su je osnovali u 2. st., što je bio prilično ironični izbor budući, je Romul ubio svog brata, a ujedno pojašnjavajući kako je "rođena" u isto vrijeme i na istom mjestu zajedno sa "bratskom" III. Italskom legijom.

II. legio Italica

U početku je legija nosila ime Pia, no kratko nakon oformljivanja dodano joj je ime Italica, koje je postalo njeno glavno ime, što ujedno pokazuje da su većinom njezini legionari novačeni u Italiji. Krajem 2. stoljeća car Septimije Sever (146. – 211.), dodijelio joj je titulu fidelis (vjerna), priznavši ju na taj način i dajući joj status, uz svoju veliku podršku. U 3.st. za vrijeme trajanja vojne anarhije, tj. do vremena cara Dioklecijana, podrška legijâ je bila izuzetno važna za vojskovođe koji su bili pretendenti za prijestolje, stoga joj je car Galijen (218. - 268.) dao najviša odlikovanja koja je jedna legija mogla dobiti, dodijelivši joj naslov VII Pia VII Fidelis ('sedam puta vjerna i sedam puta odana'). Kako bi si trajno osigurao njezinu podršku, ovjenčao ju je slavom koja se protegla do konca trajanja Zapadnog Rimskog Carstva.


vatrogasni zaštitnik

Iako je Zapadno Rimsko Carstvo propalo 476.g. a time i slavna legija koja je pronosila čast i štitila vlast ovoga svijeta, njezin vojnik Florijan i priča o njemu nadživjela je sve politike i carstva.



Sv. Florijan pokazao nam je nasljedujući Kristov primjer kako kršćani jesu u svijetu i sve sa svijetom dijele, ali nisu od ovoga svijeta, kako kaže ranokršćanski spis Poslanica Diognetu. Što je duša u tijelu, to su kršćani u svijetu! Kršćanima nije dopušteno uzmaknuti iz svojih obveza i dužnosti, nego poput sv. Florijana iz ljubavi prema Bogu služiti bratu čovjeku, svaki u svojem pozivu.

Vatru gasi, brata spasi

Mnoga vatrogasna društva u svojem amblemu imaju lik sv. Florijana, čime i na vidljivi način pokazuju, poput rimske legije Italicae „vjernost i odanost“, ali ne caru nego vječnom Caru – Bogu - u potpunom predanju; što je od davnine i označavao broj VII (sedam) - znak punine. Odnosno, sv. Florijanu pod čiju su se zaštitu stavili.

Vatrogaasci Tettenhausen,
Bavarska

Vatrogasci Hamburg


DVD Breznički Hum

DVD Mali Bukovec

DVD Radešić

VZG Varaždinske Toplice

DVD Kačkovec

DVD Udbina

DVD Gornja Jelenska

DVD Donje Ladanje

DVD Peteranec

DVD Veliki Brezovec

DVD Jelševec Breški

DVD Marija Magdalena

DVD Lučelnica

DVD Draše

DVD Visoko

DVD Volavje

Vatrogasci Trilj

DVD Vularija

DVD Križ

DVD Tužno

DVD Okoli

DVD Gačice

DVD Bojnikovec

DVD Šćepanje

osp ropica górna - Poljska

OSP Miejscowość - Poljska

neprofitna organizacija sastavljena od
vatrogasaca zaljeva Tampa, SAD

vatrogasna postrojba 'St.Florian e.V.'
Ludwigshafen am Rhein

Nema komentara:

Objavi komentar