21. srpnja 2019.

Preminuli vatrogasac Ivan Galeković (24) u zagrljaju sv. Florijana

Mladi velikogorički vatrogasac Ivan Galeković (24) smrtno je stradao pri intervenciji u subotu 20. 07. 2019.g. poslijepodne nakon što je teško ozlijeđen u gašenju požara na obiteljskoj kući u Ulici Mate Lovraka u Velikoj Gorici.

poginuli vatrogasac Ivan Galeković

Dojava o požaru na spomenutoj adresi zaprimljena je u 16.08 sati. Na intervenciju su odmah izišli vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica sa dva vozila s vodom, a pridružili su im se i kolege iz DVD-a Kurilovec i Gradići. 

velikogorički vatrogasci na intervenciji

Dva vatrogasca su prilikom gašenja požara ozlijeđena te im je pružena medicinska pomoć. Ozlijeđeni 24-godišnji vatrogasac je u 19 sati preminuo u KBC Zagreb, dok je 44-godišnji vatrogasac koji je pretrpio šok, nakon liječničke opservacije u zagrebačkom KBC-u pušten kući jer nisu utvrđene ozljede.


- „Tijekom požara nitko drugi nije ozlijeđen“, naveli su u zagrebačkoj policiji.

ožalošćeni vatrogasci

Ivan Galeković u toj se situaciji nagutao dima. Tijekom intervencije promijenio je tri dišna aparata, te najzad kada više nije bilo plamena, nego izdimljavanje, kleknuo je i rekao: "Joj dečki, meni nije dobro", što je čuo voditelj smjene. Kada su ga kolege izvukli, bio je u teškom stanju i odmah se pristupilo reanimaciji te je prevezen na KBC Rebro u Zagreb.

kaciga vatrogasca Galekovića i sv. Florijan

Zbog zahtjevnosti intervencije koja je trajala do večeri u ispomoć vatrogascima JVP Velika Gorica, DVD Kurilovec i DVD Gradići došli su i vatrogasci iz JVP Grada Zagreba. U večernjim satima stiže tužna vijest da je 24-godišnji vatrogasac umro.


Kolege vatrogasci su još iste večeri na društvenim mrežama objavili tužnu vijest i izrazili sućut.

"Danas je hrvatsko vatrogastvo zamotano u crno... Ivan Galeković, pripadnik Javne vatrogasne postrojbe iz Velike Gorice, preminuo je nakon nesreće koja se dogodila prilikom gašenja požara kuće u V. Gorici. Bilo mu je tek 24 godine. Bog sebi uzima samo najbolje. Brate po vatri, počivaj u miru i s nekog boljeg i ljepšeg mjesta pazi na nas...

Iskrena sućut njegovoj obitelji i kolegama. Vatrogasac nikad ne umire, on vječno živi u srcima onih koje je spasio..."

oltar poginulog vatrogasca pred oltarom sv. Florijana
postavljenim u prostorijama vatrogasnog društva

Tijekom iste večeri se na Facebooku oglasio i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

„Beskrajno tužna večer za naš grad... Pri gašenju požara obiteljske kuće u Lovrakovoj ulici smrtno je stradao 24-godišnji vatrogasac JVP-a Ivan Galeković. Još jedan vatrogasac je ozlijeđen.

Počivaj u miru Božjem hrabri mladiću! Obitelji poginulog vatrogasca i pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe izražavam iskrenu sućut.

Velikogorički vatrogasci svojom hrabrošću i požrtvovnošću bili su kroz povijest, a i danas su spasitelji ljudskih života i čuvari naših domova i na tome smo im vječno zahvalni“, napisao je gradonačelnik.


Sv. Florijan

Od Ivana su se oprostili vatrogasne postrojbe diljem Hrvatske. U znak žaljenja su ispred svojih zgrada izvjesili crne zastave. Nju su izvjesili u DVD-u u Ivanovom Mraclinu gdje je i napravio prve “vatrogasne korake”. Nisu željeli ništa govoriti zbog šoka u kojem se nalaze. Postrojbe i vatrogasci su se od kolege oprostili i putem društvenih mreža. 

– „Prijatelju, najdraži moj, krenuli smo obaviti posao i vratiti se doma. Ti se nisi vratio. Ti si najdraže biće bio, najnevinije i najveselije, a najbolje od vatrogasca što može biti. Tvoj rad, tvoj stav, tvoj osmijeh i fore, i sve ono najljepše. Sve ću pamtiti i proživljavati jer to si ti - moj i naš Ivek Galeković, mraclinska legenda koja nas sad bude čuvala s malo više pozicije. Tamo nek ti bude lijepo, vatrogasac moj, nek te čuvaju anđeli i ti čuvaj nas kao što si to učinio danas, kad se nisi vratio“ - napisao je jedan od velikogoričkih vatrogasaca koji je s Ivanom bio na subotnjoj intervenciji. 

Sućut su izrazili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te ministar obrane Damir Krstičević.



Možda se ni u jednom drugom zvanju ne očituju toliko snažno riječi Isusa Krista kao u ovom: dati život za druge. Ulaziti u ruševne kuće, podrume, rudnike, požarišta, u nepoznato…i biti u svakom trenu i pri svakom ulasku spreman dati svoj život samo da bi se drugi spasio. Poput zaštitnika vatrogasaca sv. Florijana koji je tu Isusovu snažnu poruku primio u srce, te se išao zauzeti za svoje uhvaćene drugove. Kada je i sam bio uhvaćen i mučen obratio se Bogu dirljivom molitvom, koju nam je moliti često; da i nas Bog uvrsti među svoje vatrogasne borce, jer svi smo mi braća po vatri.



Molitva sv. Florijana

Gospodine, Bože moj, u tebe se uzdam i ne mogu te zanijekati, nego se za tebe borim i tebi prinosim žrtvu hvale. Neka me zaštiti tvoja desnica, jer blagoslovljeno je ime tvoje na nebu i na zemlji. Gospodine, daj mi vrlinu podnošenja i prihvati me među svete tvoje borce, koji su prije mene ispovijedali sveto ime tvoje. Odjeni me, Gospodine u bijelu haljinu svoje vrline i u Duhu Svetom ojačaj me. I ne dozvoli da budem pogažen od đavla, nego mi budi vođa na putu pravde i u vrlini svojoj, da te hvalim i tebi himan kazujem, jer si blagoslovljen u vjekove.
Amen.


Fotografije: CROPIX – Jutarnji.hr

Nema komentara:

Objavi komentar