24. kolovoza 2019.

Vatrogasni hidrant kao slika Isusa - 'Izvora žive vode' (Jer 2, 13)

Tko od nas nije barem usput zamijetio nadzemni vatrogasni hidrant u naselju, tvornici u kojoj radimo ili vozeći se uzduž prometnica naseljenih mjesta.

nadzemni hidrant i Isusov krž,
Zg. Pristava, Slovenija

Obično su plave ili crvene boje sa glavom koja se otvara pomoću hidrantskog ključa (ABC ključa) i na sebi imaju izlaze sa 'storz' (brzim) spojnicama za priključak vatrogasnih cijevi, na kojima se nalaze poklopci koji se odvrću kada stavljamo hidrant u funkciju. Ovisno o kapacitetu vode mogu biti manji N0 80 sa 2C i 1B izlazom ili N0 100 sa 2B i 1A izlazom.

nadzemni hidrant

Svojim izgledom često podsjećaju na čovjeka koji stoji sa raširenim rukama te ih koji puta likovni umjetnici znaju i obojati u tome stilu. No, oni se tu ne nalaze slučajno niti radi vizualnog ukrašavanja naselja, nego itekako imaju svoju funkciju, stojeći tu po točno određenom rasporedu i čineći zajedno sa podzemnim hidrantima vanjsku hidrantsku mrežu za gašenje požara.

izložak u vatrogasnom muzeju

Na cjevovod vanjske hidrantske mreže postavljaju se u pravilu nadzemni hidranti, a samo iznimno u opravdanim slučajevima podzemni hidranti čineći prstenastu ili razgranatu hidrantsku mrežu. Hidranti se postavljaju tako da udaljenost od bilo koje vanjske točke građevine ili neke točke štićenog prostora i najbližeg hidranta ne smije biti veća od 80 m, niti manja od 5 m. Udaljenost između dva susjedna hidranta smije iznositi najviše 150 m, osim u naseljima sa samostojećim obiteljskim kućama gdje smije iznositi najviše 300 m.

presjek nadzemnog hidranta

Kada je procjenom ugroženosti od požara predviđeno da vanjska hidrantska mreža služi za neposredno gašenje požara, uz hidrant se postavlja i ormarić s vatrogasnim cijevima potrebne dužine, mlaznicama i ostalim potrebnim vatrogasnim armaturama (prijelaznice, razdjelnice, ključevi) i to na udaljenosti do 10 m od svakog hidranta, radi efikasnog gašenja požara.



Hidrantska mreža mora imati siguran izvor za napajanje vodom, ako posebnim propisom nije drugačije određeno. Vanjska hidrantska mreža za gašenje požara mora imati siguran izvor vode takvog kapaciteta da omogući opskrbu minimalno propisanom protočnom količinom vode koja je potrebna za zaštitu požarnog sektora s najvećim požarnim opterećenjem građevine koja se štiti, uz tlak na hidrantu koji nije manji od tlaka koji je propisan Pravilnikom u trajanju od najmanje 120 minuta.

vatrogasni hidrant obojan kao Sv. Franjo,
Oldenburg, Indijana

Znamo na primjeru prirode što za nju znači voda. Život! Sve buja, raste, zeleni, a žedna zemlja kada dobije toliko željenu vodu, od pustinje postaje oaza prebogata svim ljepotama za sva čula. Bog koji je stvorio Nebo i Zemlju, učinio je vodu izvorom života. Voda daje život i voda vraća život, stvarajući mogućnost da poslije požara sve vratimo u prvobitno stanje. Bez vode nema života i nema opstanka ljudskog roda.


umjetnički kip sv. Florijana kao hidrant,
kod vatrogasne postaje
Nové Město na Moravě, Češka

Na starozavjetnom putu Izraelskog naroda prema Obećanoj Zemlji Bog je preko Mojsija učinio da čudesno provre obilata voda iz pećine, da narod ugasi žeđu (Izl 17, 1-7). Tako nisu žeđali dok ih je kroz pustinju vodio… (Iz 48, 21). To obilje vode simbol je one vode, koja će dati novi život. Zato Prorok zove: O svi vi koji ste žedni, dođite na vodu… i duša će vam živjeti… (Iz 55, 1-3). Ta je voda simbol izvora koji čisti od grijeha i spašava.

obojani hidrant - vatrogasac,
Boulder City, Nevada

U onaj dan - govori Prorok - otvorit će se izvor domu Davidovu i Jeruzalemcima da se operu od grijeha i nečistoće (Zah 13, 1). Otkud ta čudesna moć vode? Ona dolazi od Boga. Zato sam Bog sebe zove Izvorom žive vode (usp. Jer 2, 13).

vatrogasni hidrant obojan kao časna sestra franjevka,
Oldenburg, Indijana

Navještaj proroka o izvoru, koji čisti od grijeha, daje život, ostva­ruje se u Kristu. U Kristu je provreo taj izvor za novi Izrael. Krist se sam predstavio kao izvor vode što struji u život vječni (Iv 4, 14). On izričito upozorava kako se na njemu ispunjavaju proročanstva SZ kad je rekao da je on izvor, iz kojega će poteći potoci žive vode po djelovanju Duha Svetoga (usp. Iv 7, 38-39). Krist, izvor, počeo je izvirati u času utjelovljenja i nastavio je izlijevati se po svim činima i riječima njegova života, osobito na Kalvariji, čineći da na križu iz njegovih ruku i sa boka poteku 'rijeke žive vode' koje gase unutarnje požare u svima nama dajući nam duhovni život. To se slikovito može prikazati upravo pomoću hidranta koji sa svojih bočnih izlaza kao iz dvije raširene ruke daje vodu koja gasi požar. Iz središnjeg izlaza na prednjoj strani hidranta, koji je zapravo srce svakog hidranta, ostvaruje se najveći protok vode, baš poput obilja milosti kada je udarcem koplja na prsima otvoreno njegovo Srce, iz kojega je potekla krv i voda.


Sv. Ivan, opisujući taj povijesni i simbolični čin (Iv 19, 34-37), vidi u njemu izvršenje spomenutog proročanstva Zaharijina, kao i proročanstva Ezekielova o hramskom izvoru (Ez 47, 1-12). Za sv. Pavla Krist je kao prava stijena jedini izvor spasenja (usp. 1 Kor 10, 4). On želi da se svi sveti približe tome izvoru bogatstva i ispune se do sve Punine Božje (usp. Ef 3, 19). U Otk 22, 1-2 imamo sliku o rijeci života, koja istječe iz Božjeg i Jaganjčeva prijestolja, koja liječi i daje plodnost… Tko je žedan, neka dođe, tko hoće, neka zahvati vode života zabadava (Otk 22, 17).

Telemetrijski hidrant - mjeri parametre vode


Kristovo otvoreno Srce je otajstveni izvor, iz kojega se rodila Crkva i sv. sakramenti, osobito sakramenat krštenja i Euharistije. Kad je otvoreno Kristovo Srce, otvorila su nam se vrata života. Iz Kristova Srca provreo je izvor otkupljenja: voda koja preporađa i čisti od grijeha i pokvare; krv koja nam daje piće vječnog života (sv. Ivan Damaščanski).

ulični hidrant obojan kao brat franjevac,
Oldenburg, Indijana

Iz Srca utjelovljene Riječi teče izvor žive vode da obilno natopi suhu zemlju čovječanstva i pretvori je u cvatni i plodni perivoj (Pio XII). Isus iz probodenog rebra izli krv i vodu, vrelo otajstva Crkve, da svi ljudi, privučeni Spasiteljevu otvorenom Srcu u radosti crpe iz nepresušnog izvora spasenja.

najpoznatiji hidrant na Svijetu, tzv. 'mali div'.
u San Franciscu, četvrt Mission District  ⃰   

zlatni hidrant okićen cvijećem kao znak sjećanja

priča o zlatnom hidrantu - 'malom divu'

Ne udaljujmo se od Izvora žive vode i ne tražimo kladence što ne mogu držati vode (usp. Jer 2, 13).

'Bazilika Marije Zavetnice s plaščem',
Ptujska gora, Slovenija

   Kada je grad San Francisco u SAD-u, u danima nakon katastrofalnog potresa 1906.g. pogodio ogroman požar, velik dio gradske mreže vatrogasnih hidranata ostao je bez vode. Čudesno je kako je ovaj hidrant, koji je dobio nadimak "mali div", jedini radio; te je zaslužan za spašavanje povijesne četvrti Mission District od vatrene propasti. Svakog 18. travnja boje ga svježim premazom zlatne boje kao znak velike zahvalnosti i sjećanja na taj dan. Tako vatrogasni hidrant iznad parka Dolores danas svjedoči o hrabrim nastojanjima vatrogasne službe u spašavanju grada od gotovo neznatnih šansi, te je atrakcija za mnogobrojne turiste koji tu prolaze.

Nema komentara:

Objavi komentar