15. prosinca 2019.

Spomenik sv. Florijanu u Somboru (Сомбор, Srbija)

Sombor je grad u Bačkoj (Град Сомбор, mađ. Zombor), u Vojvodini (Srbija), te predstavlja administrativno središte Zapadnobačkog okruga. Sombor je nastao prije hunskih provala u Europu i dolaska Ugara u Podunavlje i to na 'otočićima Mostonge'.

Sombor sa okolicom na vojnoj karti iz 1782-85. god.

O podrijetlu imena grada postoji veći broj teorija, a najvjerojatnija je ona po kojoj ime Sombor dolazi od Samobor, 'bor na osami, osamljeni bor'.


Poslije izgona Turaka Sombor je postao dijelom Habsburške Monarhije 1687. godine. Prestankom turske opasnosti, stvorili su se uvjeti za gospodarski oporavak i napredak grada. S vremenom je postao važno prometno čvorište, trgovačko, obrtničko pa djelomično i industrijsko središte. Brojne škole, dolazak željeznice u 19. st. i pretvaranje Sombora u važno željezničko čvorište, stvorilo je temelje za znatno povećanje putničkog, poštanskog i robnog prometa. Stvorilo se radništvo koje je bilo drugačijeg socijalnog položaja i razmišljanja od salašara iz okružja.


Budući da su među radnom snagom: zidarima, krovopokrivačima i tesarima bili većinom bunjevački Hrvati, oni su bili ti koji su organizirali prvu sindikalnu podružnicu. To je bilo 12. lipnja 1904. godine, što je ujedno dodatno pridonijelo nacionalnoj emancipaciji bunjevačkih Hrvata.




U vrijeme krovova od trski i starih dimnjaka, tijekom 18. i 19. stoljeća, česti su bili požari u Somboru. U najvećem od njih, 1826. godine, izgorjele su Gradska bolnica na Apatinskom putu i 82 kuće u njenom okruženju. Zbog toga su Somborci svih vjeroispovijesti izuzetno cijenili Sv. Florijana Mučenika, zaštitnika od požara i patrona dimnjačara i vatrogasaca, o čemu svjedoči i natpis u podnožju spomenika sv. Florijana kojeg su Somborci izgradili:


„Zdravo sveti Florijane
Slavni Kristov Mučeniče
Od požara nas obrani
I gromove ti odstrani“

Prvi spomenik Sv. Florijanu u Somboru podignut je na samom početku ulice nazvane njegovim imenom (današnja Batinska, Батинска) još 1781. godine.



Spomenik je nastao trudom i sredstvima somborskih građana njemačke narodnosti, a 4. svibnja te godine blagoslovio ga je Antun Josić, gvardijan somborskog Franjevačkog samostana i upravitelj župe Sv. Trojstva u Somboru.

Fotografija sa svečanog otkrivanja obnovljenog
spomenika Sv. Florijanu u Somboru 1919. god.

Prema zapisu kroničara franjevačkog manastira u Somboru fra Bone Mihaljevića, tog dana je do spomenika dovedena procesija, uz pucnjavu pištolja, sviranje truba i udaranje bubnjeva, koja se poslije toga vratila do crkve Sv. Trojstva, gdje je služena sveta misa.


Sredstva za održavanje spomenika, koja su prikupili priložnici i dobrotvori, nalazila su se kod Vendelina Bišofa, ovdašnjeg pivara (braksatora). Večernja pobožnost kod ovog spomenika održavana je osam dana neprekidno, tokom ove i mnogih narednih godina. Spomenik Sv. Florijanu bio je načinjen od kamena, a nalazio se na kamenom postolju, okruženom ogradom od kovanog željeza, sa osam oblih kamenih stupova.




Kada su djeca, je li iz nestašluka ili iz nekog drugog razloga, 1919. g. srušila kip, spomenik sv. Florijana je detaljno obnovljen sredstvima grada, o čemu, na postolju spomenika, svjedoče četiri ploče urezane na latinskom, njemačkom, mađarskom i hrvatskom jeziku.


„Despice res viles ut Christi sis citius miles.
Haec statua est erigata Anno Domini MCMXIX.“

„Prezri stvari bezvrijedne da brže postaneš Kristov vojnik.
Ovaj spomenik podignut je godine Gospodnje 1919.“

Sv. Florijan, Sombor

Nema komentara:

Objavi komentar