15. kolovoza 2020.

Pravila za sudjelovanje vatrogasaca u vjerskim obredima


Članovi vatrogasnih organizacija svojom voljom odlučuju za sudjelovanje kod vjerskih obreda koji su namijenjeni vatrogascima. Vatrogasci u crkvi nisu u formaciji i sudjeluju kod obreda kao ostali prisutni vjernici.

Prilikom ulaska u crkvu, vatrogasac pojedinac ili kao član postrojbe, prolazeći kroz vrata crkve, skida kapu. Za cijelo vrijeme odvijanja vjerskih obreda (sveta Misa, blagoslov i dr.) vatrogasci imaju skinute kape.

Vatrogasci skidaju kapu na zapovijed: «Kapu – SKINI!» (ispred crkve)

Na ovu zapovijed vatrogasac skida kapu primajući desnom rukom, za srednji dio suncobrana, kapa se skida s glave i donosi ispod lijeve miške, tako da otvor bude okrenut prema tijelu, a znak na kapi prema naprijed.

Vatrogasci skidaju kacigu na zapovijed: «Kacigu – SKINI!»

Na ovu zapovijed vatrogasac skida kacigu i drži ju s obje ruke ispred sebe, otvorom okrenutim prema dolje, a znak na kacigi je prema naprijed.

Osim skidanja kape na zapovijed (ispred crkve), vatrogasci samoinicijativno skidaju kapu u zatvorenoj prostoriji iz pijeteta prema državnim, vatrogasnim i religioznim simbolima (zastava, grb, raspelo).

Ovo pravilo ne primjenjuje se na zastavnika i pratitelje zastave te počasnu stražu i pratnju kraj odra preminulog. Oni ne skidaju svečane kacige.

Vatrogasac stavlja kapu (kacigu) na glavu na zapovijed: «Kapu (kacigu) – STAVI!» (izvan crkve) ili samoinicijativno prilikom izlaska iz zatvorenog prostora na otvoreno.

 

POSTUPAK VATROGASCA KOD BLAGOSLOVA VATROGASNOG OBJEKTA ILI OPREME


Kod preuzimanja vatrogasnog doma, vatrogasne opreme, sl. može se upriličiti vjerski obred „blagoslov“. O postupcima tijekom blagoslova dogovaraju se organizator i crkveni predstavnik.

 

POSTUPAK VATROGASCA PRIGODOM NAZOČNOSTI SVETOJ MISI



Prigodom nazočnosti svetoj Misi unutar crkve, vatrogasci stoje bez kape, a na otvorenom prostoru s kapom na glavi.

Za cijelo vrijeme trajanja svete Mise vatrogasci ne stoje u određenom stavu, već na dostojan način sudjeluju u svim obredima, osim kod nekih dijelova svete Mise. U stavu «pozor» vatrogasci stoje za vrijeme podizanja tj. od trenutka kad se dade zvonom znak da počinje pretvorba pa do posljednjeg udarca zvona kod podizanja Presvete Krvi.

Zastavnik uvijek stoji pokrivene glave, nikada ne kleči i pozdravlja zastavom (kut od 45º) na pozdrav kod podizanja svetoga Tijela i svete Krvi.

Ako se iza Mise dijeli blagoslov s Presvetim Sakramentom, vatrogasci u crkvi kleče, a izvan crkve stoje u stavu «pozor» i skidaju kapu. Zastavnik pozdravlja zastavom.

Ukoliko se na koncu svete Mise pjeva bilo koja himna, vatrogasci stoje u stavu «pozor», a zastavnik pozdravlja zastavom.

 

POSTUPAK VATROGASCA PRIGODOM DRŽANJA POČASNE STRAŽE KOD BOŽJEG GROBA


Počasna straža kod Božjeg Groba u dane prije Uskrsa organizira se na način da uz Božji Grob stoje po dva vatrogasca u svečanoj vatrogasnoj odori, sa svečanom kacigom na glavi. Vatrogasci stoje u stavu «pozor», okrenuti licem prema izlazu. Izmjena počasne straže u pravilu se provodi u odgovarajućim vremenskim razmacima, bez zapovijedi.

 

POSTUPAK VATROGASACA PRIGODOM SUDJELOVANJA U PROCESIJI



Članovi vatrogasnih organizacija nazočni su svetoj Misi i sudjeluju u procesiji na blagdan Florijanova, Tijelova, Svih svetih i u drugim sličnim prigodama.

Vatrogasci u procesiji sudjeluju hodajući običnim korakom u dvije kolone s kapom na glavi. U sastavu procesije postavljaju se iza odraslih muškaraca, a ispred djece odnosno djevojčica u bijelim haljinama.

Tijekom tijelovske procesije, kod podjele blagoslova pri svakoj pojedinoj postaji, vatrogasci skidaju kapu, a zastavnik ne skida kapu, već pozdravlja zastavom.


Izvor: Pravila vatrogasne službe, HVZ, Zagreb, 2011.


Nema komentara:

Objavi komentar