1. kolovoza 2020.

Preminuli vatrogasac Davor Kovačić otišao sv. Florijanu u susret

OTIŠAO JE JEDAN OD NAS – DAVOR KOVAČIĆ, 19.05.1967. - 25.07.2020.


Davor Kovačić

U petak dana 24. srpnja 2020.g. u večernjim satima grad Zagreb pogodilo je jako olujno grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnim pljuskovima. Te noći Zagrebački vatrogasci imali su uslijed poplava kiše preko 200 intervencija a primili su više od tisuću poziva. Ilica i ulice u središtu Zagreba za kratko vrijeme bile su pod vodom što je stvorilo velike probleme u gradu. U vodi su zapeli automobili, podvožnjaci su bili poplavljeni, tramvajski promet bio je u prekidu na pojedinim trasama, a poplavljene su prostorije stotine stanova i poslovnih ureda. Sve vatrogasne ekipe bile su na terenu.


poplava u Zagrebu

Tom prilikom u noći na subotu oko 00.30 sati preminuo je dobrovoljni vatrogasac Davor Kovačić (53), koji je sa svojom ekipom bio na 3. intervenciji ispumpavanja vode iz podrumskih prostorija na području Kustošije u Zagrebu.


DVD Kustošija

osmrtnica na vatrogasnom domu

Vatrogasni časnik 1. klase Davor Kovačić bio je član DVD-a Kustošija od 2004. godine. Prošao je obuku za intervencije na visinama i bio je instruktor za spašavanje iz ruševina.



Ljubav prema intervencijama bila mu je u krvi, budući je u obitelji pradjed utro taj put služeći drugima kao vatrogasac. Potom se odlučio i sam Davor na taj poziv, a onda su se upustili i kćer Lucija i sinovi Luka i Filip koji su također vatrogasci. Možda nije ni slučajno da se Davor rodio u mjesecu Svibnju, koji je ujedno i Mjesec zaštite od požara; mjesecu koji je za vatrogasce prevažan jer 2. svibnja slavimo dan sv. Florijana što je ujedno i međunarodni dan vatrogastva.



Kada bi se u jednoj rečenici trebalo definirati što je vatrogastvo, onda bi možda najtočnija definicija bila: „Vatrogastvo je zvanje koje traži neslomljivost i odvažnost… Biti u službi drugima poslanje je samo onih koji su otkrili ideale jače od vlastitog života.“



Takav je bio vatrogasac Davor Kovačić. Svoju ljubav prema ljudima hrabri Davor pokazivao je osim u vatrogasnim intervencijama, i u nesebičnom darivanju krvi. Bio je redoviti dobrovoljni davalac krvi; posljednji put šest dana prije nego što ga je srce izdalo u noći poplave kada se sagnuo upaliti pumpu prilikom ispumpavanja podruma. Do zadnjeg trenutka u kojem je bio na intervenciji sa sinom Lukom, nesebično je pomogao onima kojima je to bilo najpotrebnije. Kolege vatrogasci krenuli su odmah s reanimacijom i unatoč brzoj intervenciji Hitne pomoći, nije preživio. Kad su stigli pokušali su ga više od sat vremena reanimirati i vratiti u život, ali srce koje je kucalo za druge nastavilo je ovog puta kucati u drugima.


crkva sv. Blaža

Prije intervencije nije pokazivao nikakve znakove slabosti. Baš nikakvih zdravstvenih pokazatelja nije bilo. Nikada se na ništa nije žalio, prošavši sve liječničke preglede koje moraju imati svi operativni vatrogasci.



Naš heroj odradio je i bezbroj intervencija na sanacijama od posljedica razornih potresa koji su snažno pogodili Zagreb u ožujku 2020.g., svega nekoliko mjeseci ranije. Bio je na svim mjestima gdje god je trebalo pružiti ruku čovjeku u potrebi. Osim na sanacijama grada nakon potresa, bio je 2014.g. u Gunji kada se nakon poplave raščišćavalo to područje u istočnoj Hrvatskoj, gasio je požare u C.I.O.S-u, a bio je i na požarištima u Dalmaciji od Cresa sve do Dugog Otoka dugih 15 godina. U travnju je, kad je išao na intervenciju, vozio suprugu koja je u vozilu doživjela moždani udar i Davorovom prisebnošću spašen joj je život.



To je čovjek koji je živio za vatrogastvo, a ne od vatrogastva i kao vatrogasac je, služeći drugima otišao u Nebo zaštitniku svih vatrogasaca sv. Florijanu koji ga je vjerno primio među svoje drugove, mučenike toga poziva. Vatrogasci kada idu na intervenciju, nikada ne znaju hoće li se vratiti ili ne. Na pročelju DVD-a Kustošija, u niši na zidu stoji kip zaštitnika vatrogasaca prema kojem vatrogasci podižu oči kada izlaze na vatrogasnu intervenciju i jednako tako upiru pogled kada se sretno vraćaju svojim obiteljima. Do sada su se svi uvijek vraćali; do ove olujne subote kada je sv. Florijan spustio milostivi pogled na svojeg hrabrog vatrogasca kako bi ga uzeo za ruku i poveo u Nebo. Vratio se kući…



„Ima neka moć u dobrim ljudima, oni su jaki i poslije smrti. Događa se da i dalje žive, po svojim djelima i riječima, a najviše po dobroti srca”, riječi su to sa kojima se Vatrogasna postrojba Zagreb oprostila od svojeg kolege.

 

sv. Florijan
sv. Florijan


Veliko hvala za sve, neka ti je laka Hrvatska zemlja.


Nema komentara:

Objavi komentar