22. ožujka 2019.

Općina Pušća u znaku sv. Florijana


Područje općine Pušća smješteno je na istočnom dijelu Marijagoričkog pobrđa. Jezgra općine nalazi se sa istočne strane potoka Pušća s kojih se u 20. stoljeću naselja polako spuštaju prema dolini.


Toponim Pušća potječe od pridjeva pust, što znači da označava pustinju, nenastanjenu zemlju. Pejzaž Marijagoričkog pobrđa, koje predstavlja prirodni okvir smještaja općine Pušća je područje pošumljenih gora, osunčanih proplanaka i padina.


Ovo je zastava općine Pušća. U središtu je grb općine, u njemu Sveti Florijan odjeven u odori rimskog vojnika koji iz desne ruke lije vodu iz vrča na zapaljenu kuću, a u lijevoj ruci drži crvenu zastavu.

zastava Općine Pušća

Sela i zaselci općine Pušća rasuti su po pitomim brežuljcima – iako su do današnjih dana zadržali osobine poljoprivrednog područja – pripadaju gravitacijskoj zoni zagrebačke županije.

grb Općine Pušća

Ukoliko nekad čujemo ''idi u Pušću Bistru'', ''ovo je iz Pušće Bistre'', ''to je kao Pušća Bistra''…, potrebno je znati da naselje pod tim imenom nikada nije postojalo. Pojam Pušća Bistra nastao je od željeznice, točnije od naziva službenog mjesta - danas stajališta a nekada kolodvora. Kolodvor/stajalište nalazi se zapravo u selu Pojatno koje i danas nosi to ime.


Ime kolodvora Pušća-Bistra potjecalo je od susjednih većih naselja Pušće i Bistre. S time da se Donja Pušća (na zapadu) nalazi na 3 km od kolodvora, a Donja Bistra (na istoku) na 4 km. Gornja Pušća i Gornja Bistra nalaze se još dalje. Dakle, naselja od kojih je nastao naziv ''Pušća Bistra'' međusobno su udaljena 7 km i osim autobusne, odnosno cestovne poveznice nemaju nikakve međusobne veze.

autobusna stanica Donja Pušća

Pušća i Bistra danas su općine u sastavu Županije zagrebačke, dok je Pojatno selo u sastavu Grada Zaprešića u istoj županiji.


Na području općine Pušća nalazi se 8 naselja – Bregovljana, Donja Pušća, Dubrava Pušćanska, Gornja Pušća, Hrebine, Hruševac Pušćanski, Marija Magdalena i Žlebec Pušćanski.
Najveće naselje općine Pušća je Donja Pušća koje je ujedno i središte općine sa svim središnjim funkcijama. Sva ostala naselja općine gravitiraju općinskom središtu u kojemu se nalazi Trg sv. Florijana sa metalnim kipom zaštitnika vatrogasaca.

Trg sv. Florijana

Sv. Florijan na istoimenom trgu



Nema komentara:

Objavi komentar