28. ožujka 2019.

Kip sv. Florijana u Pušći

Iako je Donja Pušća najveće naselje općine Pušća te ujedno i središte općine sa svim središnjim funkcijama, prema kojemu sva ostala naselja općine gravitiraju, prema važnosti treba izdvojiti i Gornju Pušću. Ne samo zato jer je u ova dva naselja smješteno više od polovice stanovništva općine Pušća, nego i zato jer se uz prometnicu na ulazu u Gornju Pušću nalazi monumentalan kip sv. Florijana zaštitnika cijele općine od požara, pod čiju su se zagovornu molitvu mještani stavili.

kip sv. Florijana u Pušći

«Kip Sv. Florijana u Pušći jedan je od rijetkih iz uže i šire okolice Zagreba koji se sačuvao do danas. Kameni kasno-barokni kip uz umjetničku ima i veliku kulturno-povijesnu vrijednost. Djelo je to dobrog i vještog iako nepoznatog baroknog kipara». Dr. Doris Baričević.


Postavljen 1778. godine na zemljištu ondašnjih plemića Hadrovića iz Žlepca koji su kasnije zemljište darovali crkvi u Pušći koja je i danas vlasnik istog zemljišta.


Nema vjerodostojnih podataka tko ga je dao izgraditi i postaviti ali je velika vjerojatnost da su to bili Hadrovići iz Žlepca.

1885. godine kip je dao obnoviti Pavao pl. Hadrović.


U povijesnim izvorima javlja se 1808. u kanonskoj vizitaciji župe Pušća: «In hac Parochia una est statua S. Floriani versus occidentem in via publica expensis piis erecta et consecrata» («U ovoj župi ima kip svetog Florijana prema zapadu na javnom putu o trošku pobožnih podignut i posvećen», Arhiđakonat katedrala, knj 64/XX, v.c. 1808. str. 310).


Jako oštećen bio je već 1940.g. (negativi i fotografije u tzv. Schneiderovoj zbirci u Strosmajerovoj galeriji u Zagrebu iz 1940.-e broj 2292 i 2293).

Godine 1983. ostaci kipa otpremljeni su u Muzej Brdovec. 13. svibnja 1995. godine Općina Pušća zaštitila i obnovila original koji se nalazi u općinskoj vijećnici i podigla repliku.


Umjetničke, restauratorske i konzervatorske radove izvela je Umjetnička radionica "Ksaver" iz Zagreba pod stručnim nadzorom komisije u sastavu:

1. Dr. Doris Baričević - povjesničar umjetnosti
2. Prof. Silvije Novak - konzervator
3. Mario Fučić - restaurator
4. ing. arh. Antonija Prebeg
5. Franjo Selinger - općinski načelnik


Izvor: pusca.hr

Nema komentara:

Objavi komentar