15. ožujka 2019.

Vatrogasni modeli i makete


Mnogi maketari i kolekcionari vatrogasnih memorabilija sakupljaju makete i modele vatrogasnih vozila pokazujući i na taj način svoju veliku ljubav prema vatrogastvu i strast prema kolekcionarskom sakupljanju istih.

maketa vatrogasne postave

U svijetu kao i diljem naše države održavaju se mnogobrojne izložbe gdje posjetitelji mogu razgledavajući vatrogasni vozni park u malom vidjeti ujedno i povijest razvoja vatrogasne tehnike.


modeli vatrogasnih vozila

U kolekcijama se mogu naći makete svih vrsta, namjena i proizvođača, napravljenih u mjerilu od 1 : 43 do 1: 100.

Märklin H0 (1 : 87)  Magirus vatrogasna auto-ljestva

VW 1600L Variant omjer 1 : 43, oko 1970

Märklin H0 (1 : 87)  vatrogasno vozilo tipa Magirus

Jedna od tvrtki koja se bavi proizvodnjom maketa kako za djecu tako i za odrasle je Märklin (MÄRKLIN ili MAERKLIN), njemačka tvrtka za izradu igračaka. Tvrtka je osnovana 1859. godine, sa sjedištem u Göppingenu u Baden-Württembergu. Iako se izvorno specijalizirala za pribor popularnih kućica za lutke, danas je najpoznatija po modelu željeznica i tehničkih igračaka. U nekim dijelovima Njemačke i Švedskoj naziv tvrtke gotovo je sinonim za model željeznice. Među brojnim setovima željeznica postoji i vatrogasni set željeznice nominalne veličine H0 (u mjerilu 1: 87, Märklin ga je uveo 1935.g.) koji se sastoji od: diesel vatrogasne lokomotive Baureihe V 100 (211/212), vagona sa vatrogasnom dizalicom, vagon cisterne, četveroosovinski plato-vagon za prijevoz vatrogasnih vozila…

vatrogasna diesel lokomotiva Baureihe V 100

vagon vatrogasne cisterne

plato-vagon za prijevoz vatrogasnih vozila


vatrogasni vagon sa dizalicom

U Märklin početnom set kompletu dolazi kamion vatrogasna ljestva model Scania vatrogasnog vozila, istog H0 mjerila, koji je proizveo Schuco za komplet tvrtke Märklin.

H0 (1 : 87) Model Scania vatrogasnog vozila. Model je proizveo Schuco

Osim tvrtke Schuco i mnogi drugi proizvođači su proizvodili modele vatrogasnih vozila u H0 mjerilu (1: 87), tako da je moguće prikupiti zavidan vozni park.

Vatrogasna H0 brigada: Märklin, Herpa, Rietze, Roco i Preiser

Moderni raspored željeznica ne sastoji se samo od kolosjeka i vlakova, stoga uz željeznice i vozila postoje i tvrtke koje rade eksterijere maketa koje su raznolike kao i sama stvarnost. Jedna od takvih tvrtki je njemački Faller sa tradicijom starom preko 60 godina koja tvornički proizvodi mostove, stanice, kuće, zgrade i opremu za uređenje krajobraza i gradova, prikladnu i omjerom sukladnu sa H0 sustavom željeznica tvrtke Märklin. Tako postoji mogućnost stvaranja cijelih gradova.

maketa grada i vatrogasne željeznice

Maketa vatrogasne postaje 'Sv. Florijan' sa tornjem, izrađene od tvrtke Faller u standardnom H0 mjerilu. Sa strane vatrogasne postaje je grb, na kojem se prepoznaje zaštitnik vatrogasaca sv. Florijan.

Maketa vatrogasne postaje 'Sv. Florijan'





Sv. Florijan zaštitnik vatrogasaca




Nema komentara:

Objavi komentar