8. ožujka 2019.

Kapelica sv. Florijan - Slani Dol

Slani Dol je selo smješteno na 480 m nadmorske visine gorskog hrbta Samoborskog gorja, udaljenog 7 km od grada Samobora, unatoč imenu koje ukazuje na položaj u dolini. Njegova površina iznosi 3, 93 km², i prema popisu iz 2001.g. selo broji 226 stanovnika te 64 obiteljskih kućanstava. Pri vedrom vremenu iz ovoga mjesta pružaju se prekrasni pogledi na gore sjeverozapadne Hrvatske (Medvednica, Ivanščica, Strahinjčica).

kapelica Sv. Florijana - Slani Dol

U selu se nalazi kapelica Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Mala kapela u Slanom Dolu izgrađena je tijekom 1937. godine, a obnovljena je iz temelja 1987.g., u istim dimenzijama i na istome mjestu. Blagoslovio ju je, 8. kolovoza 1987.g., vlč. Ivan Horvat, tadašnji samoborski župnik.


Unutrašnjost kapele sadrži menzu oltara naslonjenu na zid i kip sv. Florijana, a u tornju se nalazi manje zvonce.

Sveti Florijan - Slani Dol

Kapela je ograđena ogradom i oko nje je cvjetnjak o kojem se brinu sami mještani. Kapela nema liturgijskih knjiga, posuđa niti ruha, nego se to u prigodi bogoslužja donosi iz župne crkve.

oltar kapelice
unutrašnjost kapelice

Slani Dol u bilo koje godišnje doba predstavlja posebnu sliku i mirnu oazu za izlet u prirodi, te idealno mjesto za hodočašćenje sv. Florijanu i planinarenje označenim planinarskim stazama do Japetića, Oštrca, Velikog Dola, Šoićeve kuće, gostinjca Sv. Bernarda i Gradišća. Ovdje se nalazi i šetnica – igraonica Škola po prirodi, u duljini tri km po obilježenom makadamskom i šumskom putu od Slanog Dola do Smerovišća i natrag.



U Slanom Dolu je na vrhu brijega smješten i Eko centar Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje, u kojemu je upravna zgrada Parka prirode s klupama i lijepim vidikom. U prizemlju je stalno otvorena izložba, koja prikazuje osnovna biološka i geološka obilježja Samoborskog i Žumberačkog gorja. U gornjoj prostoriji uređena je planinarska blagovaonica.


Svake godine u mjesecu svibnju, održava se u selu tradicionalno proštenje uz dan sv. Florijana. Misa u kapeli služi se u nedjelju nakon blagdana (4. svibnja) u 11 sati, kada se ujedno slavi i dan sela.




Nema komentara:

Objavi komentar