9. svibnja 2019.

Kapelica sv. Florijana u selu Bobovica - Župa sv. Anastazije

Bobovica je selo (naselje) koje se nalazi u sastavu Grada Samobora, Zagrebačka županija, čija površina iznosi 2,21 km2. Prema popisu stanovništva iz 2001.g. selo je imalo 279 stanovnika, smješteno u 73 obiteljska kućanstva. Kapelica sv. Florijana u Bobovici smještena je u središtu sela, u blizini autobusne stanice Bobovica 1.

kapelica sv. Florijana u Bobovici

Nakon višegodišnjih težnji mještana Bobovice 7. siječnja 2006. godine usvojena je odluka o gradnji kapelice svetog Florijana te se pristupilo odabiru lokacije. Potom se pristupilo izradi i prikupljanju potrebnih dokumenata, s čime se završilo do 6. veljače 2009. godine, kada se krenulo u izgradnju.

'Sv. Florijan moli za nas'

Izgradnja je započela 21. veljače 2009. godine, kada je postavljen i blagoslovljen kamen temeljac i zemljište u parku. U izgradnji je sudjelovala većina mještana, kako radom tako i donacijama, uz sufinanciranje župe sv. Anastazije i grada Samobora.

sv. Florijan u središtu sela

Kapelicu sa kipom svetog Florijana blagoslovio je 16. svibnja 2010. godine župnik Vlado Bogdan na prigodnoj svečanosti posvećenja sa misnim slavljem, uz prisutstvo samoborskog gradonačelnika g. Kreše Beljaka i njegovih zamjenika, pripadnika Vijeća mjesnog odbora, brojnih uzvanika, mještana odjevenih u narodne nošnje i vatrogasaca DVD-a Bobovica.

kamen temeljac za kapelicu Sv. Florijana

Uz kapelicu se nalazi i uređeni Park sv. Florijana, u kojemu se nalazi kamen sa zagrebačke katedrale kao minuli svjedok dijela njezine povijesti, čiji je Florijan drugotni zaštitnik.


Park Sv. Florijana

kamen sa zagrebačke katedrale

U parku se nalaze i klupice za odmoriti na koje posjetitelji mogu sjesti i zastati na trenutak od užurbanosti života, i pripadajući sadržaj za djecu u obliku ljuljački, tobogana i klackalica.


U kapelici se mise održavaju dva puta godišnje; u drugu nedjelju nakon blagdana sv. Florijana u 11.00 sati i pred Božić na Badnjak, kada je misa polnoćka u 20 sati. Mještani se okupljaju oko kapelice i na Veliku subotu uoči Uskrsa, kada je blagoslov jela u 16 sati.

kip sv. Florijana u kapelici


Nema komentara:

Objavi komentar