22. rujna 2019.

Kip sv. Florijana na zgradi Županijskog suda u Požegi

U Požegi jedna od glavnih ulica koja vodi od Trga sv. Trojstva preko Cehovske ulice prema Kamenitim vratima nosi ime po zaštitniku vatrogasaca - Ulica sv. Florijana.

Županijski sud u Požegi

U Florijanovoj ulici, nasuprot Lermanove rodne kuće, nalazi se zgrada današnjeg Županijskog suda, Kraljevsko financijalno ravnateljstvo, odnosno Financijalna palača u Požegi.


Zgrada je sagrađena na mjestu zgrade tadašnjeg „Biskupata“ 1895. godine, prema projektu poznatih zagrebačkih arhitekata Lea Hönigsberga i Julija Deutscha za potrebe tadašnjeg Financijskog ravnateljstva. Monumentalna zgrada Suda dominira prostorom na kojem je sagrađena.

Financijalna palača 1917.g.

Na historicističkom pročelju prevladavaju neorenesansni elementi. Posebno se ističe središnji dio koji je naglašen kupolom. Dva pobočna krila, s lijeve i desne strane, zatvaraju skladno ugao, nadovezujući se na cjeline koje se iza njih tijekom vremena formiraju. Na vrhu pročelja postavljen je grb grada Požege, koji je zgradu dao sagraditi. U Gradskom muzeju u Požegi se čuva tlocrt i brojne razglednice ove zgrade s početka 20. stoljeća.

stara razglednica

Godinu dana nakon gradnje ovog reprezentativnog zdanja, 1896. godine, u udubljenje na ovalnom uglu zgrade postavljen je kip sv. Florijana djelo Ludviga Lubinskog (kipara koji je radio na uređenju hrvatskog paviljona u Budimpešti i brata Rudolfa Lubinskog arhitekte koji je projektirao zgradu Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu).


Kip zaštitnika grada od požara i poplava najprije je stajao pokraj zgrade „Biskupata“ kao samostalna skulptura sv. Florijana, zaštitnika od požara. Pretpostavlja se da je kip oko 1780. godine dao izraditi od drveta Martin Gašljević. Nakon dovršenja zgrade 1896. godine taj je kip maknut, a postavljeno je novo djelo, skulptura Lubinskog isklesano u kamenu. Na žalost, 1948. godine, tadašnje komunističke vlasti kip sv. Florijana su uklonili i potpuno uništili, a nišu zazidali.

zgrada bez kipa

Nakon punih 57 godina, 2006. godine, kip sv. Florijana vraćen je na svoje nekadašnje mjesto u središtu Požege. ponovo je jedno skulptorsko djelo, kip sv. Florijana, ali akademskog kipara Mladena Šimunovića postavljeno u nišu zgrade nekadašnjeg Kraljevskog financijskog ravnateljstva, odnosno sadašnju Županijskog suda.





Ideja da se sv. Florijan vrati javila se početkom 90-ih, no tek je 2006. godine na inicijativu članova Društva Sv. Grgura, čuvara požeških tradicija te uz pomoć grada Požege, Županije i građana Požege izrađen novi kip, rad akademskog kipara, Požežanina Mladena Šimunovića.


– „Bilo je teško izraditi kip vjeran originalu od kojeg su ostale samo rijetke slike i stoga je sada zadovoljstvo još veće“ - izjavio je autor kipa.



Svečanom činu otkrivanja prisustvovali su brojni Požežani pred kojima je kip vatrogasnog zaštitnika s. Florijana blagoslovio požeški biskup Antun Škvorčević.


– „Ovim pomirujemo prošlost i sadašnjost i ovo je znak duboke povezanosti duše i tijela čime Požega postaje grad po mjeri čovjeka kakvim ga želi Bog“ - naglasio je biskup.

Sv. Florijan

Nema komentara:

Objavi komentar