4. prosinca 2018.

Sv. Barbara - vatrogasna sestra

Sv. Barbara zaštitnica je radnikâ koji imaju posla s vatrom i vatrenim oružjem: vatrogasaca, artiljeraca, pirotehničara; ljudi koji riskiraju život, uz pogibao od nagle smrti, bez utjehe sakramenata. Njeno je ime uključeno u ograničenu skupinu "svetih pomoćnika" koji se tako nazivaju stoga što vjernici na poseban način zazivaju njihov zagovor.



Preostalih trinaest, skupine su: sveti Akacije, sveti Blaž, sveti Dionizije, sveti Egidije, sveti Erazmo, sveti Eustahije, sveti Juraj, sveta Katarina, sveti Kristofor, sveta Margareta, sveti Pantaleon, sveti Vid u zajedništvu sa svetim Florijanom našim vatrogasnim zaštitnikom.



Iako je sv. Florijan u cijelom svijetu općeprihvaćen svetac kao zaštitnik vatrogasaca, naša vatrogasna braća u Italiji i Francuskoj slave sv. Barbaru kao svoju zaštitnicu.

Sv. Barbara

Priča se kako je, za jednog očevog dugog izbivanja, sveta Barbara uspjela pobjeći iz tamnice u koju ju je otac Dioskur zatočio još kao vrlo mladu djevojku, bolesno ljubomoran na njezinu ljepotu, i tom prilikom se krstila. Hodajući šumom, pronašla je utočište u pastirskoj sjenici, ali su je na prijevaru vratili okrutnom ocu koji ju je, kako bi je kaznio, prokazao kao kršćanku. Vlasti su je potom zatvorile i podvrgle mučenjima što ih je – kako se priča – podnijela s upravo nevjerojatnom mirnoćom.


sv. Barbara i vatrogasica u Italiji

Kada je osuđena na smrt, krvnikom joj je bio sam otac: neizmjerno žestokim udarcem sablje odrubio joj je glavu. No, kada je krvava Barbarina glava pala na tlo, na njega se, s inače mirnoga neba, oborio grom te ga na mjestu spalio. Od toga trenutka, kršćani svetu Barbaru, koja je u 3. stoljeću podnijela mučeničku smrt za obranu vjere i čistoće, zazivaju kao zaštitnicu od grmljavine, oružja i "loše smrti" – nagle smrti, bez Božjeg oprosta. Iako je u Italiji sveta Barbara slavljena kao zaštitnica vatrogasaca (Vigile del Fuoco), u sjevernoj Italiji, osobito u biskupiji Trento koja graniči sa Austrijom i Švicarskom slavi se sv. Florijan kao njihov zaštitnik. Tu je nastala jedna vrlo lijepa molitva, koja se obraća njima, moleći ih oboje za zaštitu.

sv. Florijan i sv. Barbara

Molitva vatrogasaca (Preghiera del Vigile del Fuoco)


Bože koji rasvjetljuješ nebesa i ispunjavaš bezdane,
zapali u našim srcima plamen dužnosti i velikodušnosti,
a kad se oglasi sirena u našem kraju,
počuj otkucaje naših srca, o Gospodine.

Pred vatrom i bijesom vode,
učini da naša obostrana intervencija
bude utjeha i pomoć braći u nevolji.

Učini da naše djelovanje bude neprestano,
jedan srdačan i ponizan dar,
koji može u nama i u svim ljudima
potaknuti osjećaje i
ostvarivanje iskrenog bratstva.

Svjesni rizika koje preuzimamo,
obraćamo se Tebi, o Gospodine,
moleći Tvoju velikodušnu ruku
da nas svugdje podupire.

A vi, slavni mučenici Sveti Florijane
i Sveta Barbaro,
posredujte kod svemogućega Boga
da zaštiti i spasi sve ljude u službi.
Bože iskaži dobrodošlicu u kraljevstvu svojem
onima koji su pali
obavljajući svoju dužnost.

(Federazione dei Corpi Vigili del Fuoco Volontari della Provincia di Trento)

Sv. Florijan



Nema komentara:

Objavi komentar