7. prosinca 2018.

Sv. Florijan - zaštitnik dimnjačara


Osim što je zaštitnik vatrogasaca, sv. Florijana i dimnjačari štuju kao svojeg zaštitnika, kojih se u ovome zimskom periodu posebno spominjemo jer imaju pune ruke posla.

Sv. Florijan, reljef sa peći

Vatrogasci kao i dimnjačari imaju istu poveznicu – dimnjak. Još i danas se na mnogim starinskim pećima mogu sresti reljefni prikazi sv. Florijana, koje tako na simbolički način pokazuju u čemu se nalazi potencijalna opasnost i tko je nebeski zaštitnik od takve opasnosti.


ploča za otvor grijane komore od lijevanog željeza
s motivom sv. Florijana, 30 x 44 cm

Povijest dimnjaka počela je sa otkrićem vatre, odnosno kada je čovjek počeo graditi nastambe. Prethodnikom dimnjaka možemo smatrati otvor na najvišem djelu čovjekova prebivališta, koji je služio za odvod dima i čađe, zbog čega su prostorije i oprema za loženje i kuhanje bile crne. Zbog toga je glavna prostorija rimskih kuća i dobila ime Atrium, što znači tamna i čađava prostorija. Otvori u krovu imali su zadatak da omoguće strujanje dima naviše, koje se temelji na razlici u težini toplih plinova i hladnog vanjskog zraka, kao i na razlici tlaka koji je prisutan i vanjskog atmosferskog tlaka, čime se dim i drugi plinoviti produkti gorenja odvode u atmosferu, i na taj način osigurava se kisik u ložištu za što potpunije gorenje.




Češki kalendar iz 1896.g. sa
dimnjačarima i sv. Florijanom

Te otvore u krovu s vremenom su zamijenili dimnjaci, za koje se već odmah uočilo kako uz njihovu dobru ulogu koju obavljaju, zahtijevaju i njihovo održavanje i čišćenje. Čađa koja tom prilikom nastaje, predstavlja čist neizgorjeli ugljik koji se postepeno taloži na njihovim unutarnjim površinama, te se može od iskri ili plamena iz ložišta kuće lako zapaliti. 


kamin ploča sa reljefom sv. Florijana


ploča ugradbene željezne pećnice

Požari dimnjaka se u načelu ne gase, nego se pušta da čađa u njemu izgori do kraja. Solidna izvedba dimnjaka jamči da se toplina neće prenijeti na okolni gorivi materijal. Kako iskre koje lete iz dimnjaka ne bi u okolini izazvale paljenje, vatrogasci imaju pojačan nadzor, isto tako prate da se toplina ne proširi na drvene grede stropa, odnosno poda međukatne konstrukcije. Ukoliko je dimnjak loše izveden i toplina djeluje na gorivu tvar u okolini, čađa se gasi ubacivanjem praha i zatvaranjem otvora opekama i mokrim krpama (učinak ugušenja). Nakon hlađenja obavlja se čišćenje dimovodnih kanala, koje obavljaju dimnjačari.


barokna ploča od peći iz 1734.g.



Redovito čišćenje dimovodnih kanala jamči sigurnu uporabu ložišta i toplinu bezbrižnog blagdanskog raspoloženja u našim srcima. Sv. Florijane zaštitniče, budi svim dimnjačarima u pomoći!


ploča od lijevanog željeza
sa likom zaštitnika sv. Florijana

sv. Florijan


Nema komentara:

Objavi komentar