25. prosinca 2018.

Vatrogasci spasili iz velikog požara u Crkvi 300 - godišnji kip djeteta Isusa

U svetištu Krista Kralja u predgrađu Chicaga, Woodlawn, 2015. godine vatrogasci su iz vatre spasili 300 godina stari katolički kip, klerici su to uzeli kao znak da će se kongregacija nastaviti.

Vatrogasci uspjeli spasiti iz požara 300 godina stari
kip djeteta Isusa iz svetišta Krista Kralja

Rano ujutro, u srijedu, prema izvještaju Vatrogasne postaje Chicago požar je buknuo na drugom katu Crkve na adresi 6415 S. Woodlawn Ave. Prema izvještaju vatrogasne postaje Chicago došlo je do samozapaljenja krpa kojima su se služili prilikom lakiranja poda.


Svetište Krista Kralja, Woodlawn

Ta zgrada je više od Crkve, ona je dom 300 godina starom kipu Krista iz Seville, Španjolska, i ujedno mjesto hodočašća za vjernike katolike.


vatrogasna platforma

Kada su svi svećenici u svetištu bili spašeni bez ozljeda, zamolili su vatrogasce da spase kip Krista. Oko podneva istog dana niz stepenice svetišta vatrogasci su iznijeli 92 cm visoki kip sa mjesta kod centralnog oltara.


vatrogasci spašavaju kip djeteta Isusa

Velečasni Michael Stein navodi „Usprkos svim plamenim jezicima kip je ostao netaknut. Star je 300 godina i nije izgorio u vatri.“

Svećenici su to uzeli kao znak da se Crkva može i mora obnoviti kao zadnje katoličko utočište za štovanje i molitvu u Woodlawn-u.

Kip je u požaru izgubio ruku i njegovo ruho je bilo prekriveno pepelom, no vlč. Stein ističe kako je ruka i dalje stajala kao znak blagoslova. „ To što je kip spašen pokazuje da naše djelovanje ovdje nije još gotovo, on je još uvijek s nama i njegova ruka je još uvijek podignuta u znak blagoslova“, rekao je vlč. Stein.

Svećenici kažu da su spašavanje kipa uzeli kao
 znak da će se svetište obnoviti i opstati
Kip je dio mjesečne ceremonije u svetištu i tijekom procesije blagoslova djece iz župe nosi se po svetištu.
„Smatramo ovo znakom od Boga da se naše prisustvo ovdje u ovoj zajednici mora nastaviti“, rekao je velečasni Matthew Talarico. „Mi ne počinjemo iz početka, ovo je samo još jedno poglavlje“.


velečasni Matthew Talarico

Vlč. Talarico navodi kako ovih dana potrebe za kongregaciju postaju puno jasnije. „Ljudi mogu moliti za nas“ kaže vlč. Talarico. „Mi ćemo nastaviti održavati svete mise, nećemo propustiti ni trenutak.“


Vatrogasna postaja Chicaga navodi da je požar u
svetištu Krista Kralja vjerojatno počeo kada se
 samozapalio lak sa krpama na podu

Crkva je izgorjela i 1976. godine nakon čega je bila ponovno obnovljena noseći vidljive ožiljke koji su se mogli vidjeti na zidovima iza pojedinih umjetnina.
Kada su se poslijepodne toga istoga dana, vrata crkve napokon otvorila, moglo se uočiti da je vatra ponovno došla do oltara ostavljajući za sobom crne mrlje od dima oko mjesta gdje je stajao kip, no plamen ni u jednom trenutku nije dotaknuo oltar.

Sa zrakama sunca koje su probijale kroz velike rupe na krovu bilo je vidljivo da su sve umjetnine na zidu ostale netaknute.

(Izvor: dnainfo.com)

Nema komentara:

Objavi komentar