20. travnja 2019.

Vatrogasni kapelan uletio u vatrenu stihiju i spasio Presveti Oltarski sakrament te 'Kristovu krunu' u pariškoj katedrali Notre Dame

U ponedjeljak 15. 04. 2019.g. izbio je stravičan požar u 850 godina staroj katedrali Notre Dame u Parizu. Simbol Francuske i najposjećenija turistička atrakcija u toj zemlji gorjela je 16 sati prije nego što su vatrogasci u potpunosti ugasili vatru. Na brojnim snimkama jasno se može vidjeti drvena građa koja je padala s krova, gomila pepela, slijevanje vode, uništeni krov...


katedrala Notre Dame u plamenu

Dok smo imali prilike gledati kako katedrala Notre Dame gori, mnogi su strahovali da će najdragocjenije relikvije također biti uništene. I dok cijeli svijet hvali nadljudske napore pariških vatrogasaca koji su se borili s požarom koji je buknuo oko 18 sati, jedan je čovjek ostavio poseban trag u srcima katolika.

vatrogasni kapelan Jean-Marc Fournier

Vatrogasni kapelan, svećenik Jean-Marc Fournier postao je pravi heroj kad je usred požara riskirajući svoj život ušao u goruću katedralu Notre Dame u Parizu kako bi spasio Presveti Oltarski sakrament kao i relikviju “Kristovu krunu” te djelić Isusovog raspela, javlja AleteiaPrvo je spasio Presveti Oltarski sakrament, dok je “Kristova kruna” bila druga postaja za oca Fourniera.

Policajci i vatrogasci napravili svojevrsni ljudski lanac kojim su izvlačili neprocjenjive umjetnine iz vatrene stihije.

relikvija 'Kristove krune'

Ova relikvija u katedrali se nalazi od 1806. godine, a u 13. ju je stoljeću u Francusku donio francuski kralj Luj IX., koji je uredio gotičku kapelu Sainte Chapelle kao mjesto za relikvije.

Razni mediji su se oglasili o njegovom činu: “Otac Fournier je apsolutni heroj”, “Pokazao je da se ne boji i ravno krenuo prema relikvijama u katedrali. Svaki dan se nosi sa smrću i ne pokazuje nimalo straha”, prenio je The Sun.


Zanimljivo je kako ovo nije prvi put da se otac Fournier suočio s potpunom katastrofom.

Isti svećenik već oduševio javnost tijekom terorističkog napada na koncertnu dvoranu Bataclan u studenom 2015. godine. Teroristi su ubili 89 ljudi, a otac Fournier je tješio preživjele i ozlijeđene te molio s njima za voljene koje su izgubili u napadu.

Hitne situacije nisu nikakvo novo iskustvo za oca Fourniera (50) koji se pridružio vojnoj kapelaniji 2004. godine te je proveo sedam godina s vojskom diljem svijeta.

hrabri vatrogasni heroji

Strahovalo se da će se u požaru rastopiti ili da će eksplodirati veličanstveni vitraji i stakleni prozori, koji datiraju iz 13. stoljeća, no pariški nadbiskup Michel Aupetit rekao je kako nisu uništeni. “Cijela je biskupija molila te sam se i sam pridružio mladima koji su molili kod Fontaine Saint-Michel”, istaknuo je Nadbiskup Pariza Michel Aupetit na Twitteru.

spašene umjetnine

Tunika od lana iz 13. stoljeća za koju se vjeruje kako je pripala kralju Luju IX., kanoniziranom kao sv. Luj, također je spašena, rekla je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

S obzirom na to da je renovacija katedrale bila u tijeku, iz nje su nekoliko dana prije bile iznesene bakrene skulpture dvanaest apostola i četiriju evanđelista.

potresan prizor zapaljene katedrale

Francuski predsjednik Emanuel Macron osobno se zahvalio hrabrim vatrogascima koji su riskirali živote kako bi spasili ovaj objekt neprocjenjive materijalne, kulturne i povijesne vrijednosti na velikoj svečanosti priređenoj u Elizejskoj palači njima za počast.

oko 400 vatrogasaca gasilo je požar

Imali smo priliku vidjeti perfektnu organizaciju vatrogasaca koji su na teren izašli u nekoliko trenutaka, odgovorni, hrabri, solidarni i učinkoviti”, rekao je Macron napomenuvši kako je upravo zahvaljujući dobroj organizaciji vatrogasaca izbjegnut najcrnji scenarij u kojem bi katedrala bila u potpunosti uništena. Svojom požrtvovnošću zaslužili su i Medalju časti, kojom im se cijela Francuska, a i cijeli Svijet želi zahvaliti.


Svečanost zahvale vatrogascima održana je i u pariškoj Gradskoj dvorani uz koncert Bachovih djela za violinu te čitanje ulomaka iz znamenitog djela Victora Hugoa 'Zvonar Crkve Notre-Dame'.


biser svjetske književnosti: Victor Hugo -
'Zvonar crkve Notre - Dame'

Zanimljivo je da se uslijed požara vrh velikog tornja urušio, a njegovo podnožje i krov propali su u katedralu, baš oko velikog zlatnog križa koji je ostao cjelovit. Neki su ljudi očuvani križ predstavili kao 'čudo'.

zlatni križ na glavnom oltaru

Naravno, treba napomenuti da je križ ostao čitav jer je temperatura na kojoj je gorjela katedrala bila manja od one na kojoj se zlato tali; ali čudo je već sam potresni prizor. Izranjajući iz pepela i svijetleći u mraku križ nam u tužnim srcima i u očima ispunjenim suzama jasno pokazuje kamo trebamo ići i radi koga nam je ići dalje, dajući nam nadu.

galeb simbol nade

(Izvor: jutarnji.hr)


Nema komentara:

Objavi komentar